Martijn (28) uit Sint Nicolaasga redt met zijn stamceldonatie hopelijk het leven van een doodzieke man

Stichting Matchis telde vorig jaar een recordaantal anonieme stamceldonaties in Nederland. Toch blijft de kans op een match klein. Redacteur Martijn van Dijk (28) uit Sint Nicolaasga is één van de donors. Hij heeft mogelijk een leven gered. Wie de patiënt is en waar die woont blijft geheim. „Dat ik uit de database ben gerold maakt mij nederig. Ik voel mij een lot uit de loterij.”

De stamcellen van redacteur Martijn worden geoogst.

De stamcellen van redacteur Martijn worden geoogst. Foto privéarchief

Gaat de patiënt dood zonder stamceldonatie, vraag ik halverwege het intakegesprek aan de donorarts van Stichting Matchis. ,,Ja. De overlevingskans is nul.”

Nul. Nul. Sinds het gesprek zweeft dat getal constant door mijn gedachten. Met mijn stamcellen stijgt de overlevingskans naar 50 procent. Een muntje opgooien om iemand te redden. Langzaam daalt het besef in: dat perspectief kan ik iemand bieden.

Matchis beheert een wereldwijde databank met ruim 40 miljoen potentiële donoren, van wie bijna 400.000 in Nederland. Mijn profiel belandt in november 2018 in de database. In retrospectief misschien een levensreddende gebeurtenis.

Wat is Matchis?

Stichting Matchis werd in 1987 opgericht. Het doel was om een database op te bouwen van potentiële stamceldonoren. De organisatie verbond zich een jaar later aan de voorloper van Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW). Matchis heeft toegang tot die internationale database. Meer dan 450 transplantatiecentra zijn hierbij aangesloten. In de BMDW zitten gegevens van 40 miljoen potentiële donoren.

De donaties via Matchis vinden plaats in twee universitaire ziekenhuizen in Nederland: het LUMC in Leiden en Radboudumc in Nijmegen.