Een krankzinnige Friese derby en een groot vrachtschip in een woonwijk in Leeuwarden. Dit gebeurde er in mei 2022

Beeld: LC

Een spectaculaire ontmoeting tussen SC Heerenveen en SC Cambuur, een ongeluk op een charterschip en de Friese liefde die volop bloeide in Boer Zoekt Vrouw. Dat en meer in ons maandoverzicht van mei 2022.

1 mei: Uitgeteld lagen ze op de grasmat, de voetballers van SC Heerenveen en SC Cambuur , na 96 doldwaze minuten in het Abe Lenstra-stadion. Van ontluisterende teleurstelling tot onbeschrijflijke vreugde en alles daartussenin – de emoties vlogen werkelijk alle kanten op in het dampende stadion. Cambuur voelde zich de morele winnaar bij de 2-2 tussenstand. Met de 3-3 eindstand was Heerenveen het meest content. Het werd een onvergetelijke Friese derby.

4 mei : Midden op de Grote Oceaan sloeg het noodlot toe. Ineens verloor het zeilschip Blue Beryl van Sander Droog uit Heerenveen en zijn vriendin Yvette zijn mast. ,,Het is afzien. Een horrorscenario. De golven zijn zo hoog en onvoorspelbaar’’, liet Droog weten. Daar dreven ze dan, in het grote niets. Met de Galapagoseilanden 1000 zeemijl (1850 kilometer) achter je en Frans-Polynesië 2300 zeemijl (4250 kilometer) vóór je. In een boot die nog maar één kant op kan, naar het westen. En die tergend langzaam is en bovendien instabiel. Zo wild als een dobber op onrustig water.

13 mei : Op een bewolkte vrijdagochtend voer er ineens een groot vrachtschip door de wijk Zuiderburen in Leeuwarden. Dat schip, met de naam Ilse-Marie , richtte meerdere vernielingen aan bij steigers en bootjes aan het Braksân. Dat gebeurde nadat de schipper van de boot, die 69 meter lang en 8 meter is, onwel was geworden.

16 mei : Het twaalfde seizoen van Boer Zoekt Vrouw deed de liefde bij de Friese deelnemers flink opbloeien. Kijkers volgden de verrichtingen van Jouke uit Witmarsum op de voet en zagen hem steeds verliefder worden op Karlijn. ,,Ik bin hartstikke verlyfd op Karlijn’’, zei hij in een groot interview na afloop van het Boer Zoekt Vrouw-seizoen. Ook Sander uit Lollum vond de liefde in het programma. Hij werd verliefd op Janine uit Epen. „Waar wij ons nu op verheugen?”, zei Sander. ,,Om samen dingen te ondernemen. Op het land te werken, een mooie wandeling te maken, met vrienden wat te gaan drinken. Zonder dat dat in het geheim hoeft.”

18 mei : Chaos op de stations en de treinen in Leeuwarden en Groningen. Op het station in Leeuwarden en op het Hoofdstation in Groningen en bleven sommige reizigers de afgelopen tijd verbouwereerd achter, omdat de spaarzame treinen die rijden te vol zitten en er niemand meer bij kan. De mensen in de trein staan als sardientjes in een blik. ,,De conducteur stond met zijn handen in het haar excuses aan te bieden.”

18 mei: De loopbaan van SC Cambuur-keeper Pieter Bos kwam halverwege mei abrupt ten einde. De doelman uit Buitenpost zette op 25-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière vanwege hartproblemen. Het was met de problemen niet mogelijk om topsport ‘op een veilige en verantwoorde manier uit te oefenen’, aldus Cambuur. „Dit is vooral een persoonlijk drama voor Pieter zelf”, reageerde technisch manager Foeke Booy. „Zo’n nieuwsbericht ontvangen als topsporter en dat ook nog eens op zo’n jonge leeftijd is ronduit verschrikkelijk.”

21 mei : Het had na twee jaar weer een ouderwets gezellig popfeest aan de voet van de Oldehove moeten zijn, maar Oldepop 2022 eindigde op vrijdagavond 21 mei in een grote teleurstelling: Waylon weigerde in de regen het podium op te gaan en Tino Martin haakte af wegens stemproblemen. Boegeroep klonk op het Oldehoofsterkerkhof, toen de organisatie het publiek moest melden dat het optreden van Waylon niet doorging en dat ook de populaire zanger Martin niet zou komen. ,,Dat wie wol in hiele grutte teloarstelling’’, reageerde organisator Bobby Veenstra.

27 mei : Bij een ongeluk op een charterschip op de Waddenzee kwam een 79-jarige man om het leven. Een vrouw werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Het schip voer vrijdagochtend op de Waddenzee toen een 79-jarige man en een vrouw werden geraakt door vermoedelijk de giek. De man werd dodelijk getroffen en de vrouw raakte zwaargewond.

27 mei : ,,Hjir is immen fleis oan it brieden’’, dacht Simon Bosma uit Eastermar al een paar weken als hij met zijn auto de straat inreed. Het bleef maar geuren, dagenlang. ,,Dus de kappe mar ris iepen.’’ Bosma zag het meteen: daar lag de kip van overbuurman Klaas, aangevreten en half aangebraden door de hete motor van zijn Nissan Qashqai.

28 mei : Als diplomaat had hij van Moskou zijn thuis gemaakt, maar in mei ging Joost Bunk (31) met vrouw en kind op de zolderkamer van zijn ouders in Leeuwarden wonen. Binnen twee weken moest hij het land uit, om net als veertien andere collega’s niet meer terug te keren. „Dan is het rennen, vliegen en spullen inpakken. Aan de ene kant ben je aan het werk. Aan de andere kant app je met je vrouw: ‘Moeten deze kleren ook mee? En dit speelgoed dan?’ Het was heel absurd, heel surreëel. Iets waar je zo lang naartoe hebt geleefd, wordt in één klap stopgezet.”

30 mei : Elf militairen, uit onder meer Drachten en Buitenpost, van de Johannes Postkazerne in Havelte werden verdacht van het bezit van en handel in xtc, speed en veel cocaïne . Ze hoorden bij de militaire rechtbank in Arnhem boetes van 250 tot 750 euro of werkstraffen tegen zich eisen. helft van de opgepakte militairen ontkent het gebruikt. Uit de vele verhalen voor de militaire rechtbank kwam een sfeer van stoer doen en ginnegappen naar voren. De soldaten stuurden elkaar foto’s van een gezicht vol wit poeder of lijntjes op een seizoenkaart van FC Twente. Er werden teksten als ‘geen gemekker, speed is lekker, daarvoor zet ik mijn wekker’ geappt, gegeind over Peppi en Kokki, en een 37-jarige militair uit Drachten werd ‘admiral Whitenose’ genoemd.

Nieuws

menu