Een hek tegen wolven in Friesland is niet in strijd met de wet, zegt een advocaat

Wolf. FOTO SHUTTERSTOCK

Het is niet in strijd met Europese natuurwetgeving om een hek rond Friesland te plaatsen waarmee wolven moeten worden tegengehouden. Dat stelt advocaat Piet Stehouwer.

Stehouwer boog zich in opdracht van de Stichting Wolvenhek Fryslân over de Europese wetgeving. De stichting ijvert voor een hek rond de gehele provincie, voornamelijk om vee te beschermen. Onlangs zei onder meer gedeputeerde Klaas Fokkinga dat zo’n hek in strijd is met Europese regels .

Stehouwer - advocaat in Groningen, gespecialiseerd in agrarisch recht - is het daar niet mee eens. Het draait er volgens hem om of met een hek sprake is van ‘opzettelijk verstoren’ van de beschermde dieren. ‘Zuiver taalkundig denk je bij ‘verstoren’ vooral aan actieve handelingen zoals verjagen, lawaai maken en dergelijke’, schrijft hij. ‘En dat is hier niet het geval.’

Volgens de advocaat hoeft een handeling waardoor dieren minder vrij kunnen bewegen, niet in strijd te zijn met natuurregelgeving. Hij wijst erop dat dat ook al gebeurt bij het beschermen van specifieke kuddes tegen wolven. ‘Waarom zou je wel een hek mogen plaatsen om een weiland waar op dat moment schapen lopen en geen hek om dat deel van de provincie waar bovengemiddeld veel vee wordt geweid?’

‘Hiermee hoopt de stichting het bestuurlijke spelletje ‘het mag niet, dus hoeven we er verder niet over na te denken’ met deskundige argumenten uit de wereld te helpen’, laat de stichting weten in een toelichting.

De stichting wijst verder op de recente meldingen van schapen die zouden zijn doodgebeten. Vorige week waren die er op vier plaatsen in Friesland, waar in totaal vijf dode schapen werden gevonden : Jubbega, Oranjewoud, Ureterp en Fochteloo. Er wordt nog onderzocht of bij die gevallen inderdaad een wolf betrokken was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Wolf in Friesland