Een frisse duik in Friesland: waar kan het en waar moeten we rekening mee houden?

FOTO PIXABY

De komende dagen gaat de temperatuur richting de dertig graden. Dat betekent dat veel mensen een frisse duik willen nemen. In de zwembaden geldt door de coronamaatregelen een maximum aantal bezoekers, waardoor het extra druk kan worden op de Friese stranden en in de meren.

Openluchtzwembaden moeten dit jaar aan strenge richtlijnen voldoen om open te mogen. Er mag maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd in het zwembad zijn, waardoor zwemmers vooraf een kaartje moeten reserveren. Bij sommige zwembaden zijn zelfs alleen abonnementshouders welkom. Daarnaast moeten de bezoekers thuis hun zwemkleding al aantrekken, voor ze het water ingaan de handen wassen en bij het bad de zwem- en looproutes volgen.

Door de coronamaatregelen was het lange tijd onzeker of de openluchtzwembaden überhaupt open mochten deze zomer. Daardoor zijn veel buitenbaden later begonnen met de voorbereidingen. Zwembaden de Blauwe Kamp in Nij Beets, De Waadhoeke in Menaam, Roosdunen op Ameland en Dúnatter op Schiermonnikoog zijn tijdens deze warme dagen nog dicht, maar gaan dit seizoen nog wel open. De baden van De Delte in Gorredijk en Zwembad Jubbega blijven de hele zomer gesloten. Wat er in Kollum met It Paradyske gebeurd, is nog onduidelijk.

Drukte verwacht bij de Friese wateren

Een deel van de zwembaden is dus dicht en in de andere zwembaden kunnen maar een beperkt aantal bezoekers. De kans is groot dat veel mensen recreëren bij de Friese meren en wateren. ‘Het nieuwe coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens. Buiten het lichaam kan het virus maar korte tijd overleven. Het kan zich dan niet meer vermenigvuldigen en je kunt er dan ook niet ziek van worden. De rol van water bij de verspreiding lijkt minimaal’, valt te lezen op de website van het RIVM. ‘Ook op de zwemlocaties moeten mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en moeten ze elkaar de ruimte geven.’

Ook de waddeneilanden zijn een populaire bestemming als het mooi weer is. De stranden zijn groot genoeg om voldoende afstand van elkaar te kunnen houden, maar om er te komen is een ander verhaal. Wie naar het eiland wil, zal eerst met de boot de oversteek moeten maken. De veerboten mogen op dit moment maar veertig procent van de capaciteit gebruiken door de coronamaatregelen. Daarnaast moeten reizigers ook mondkapjes op aan boord en vooraf hun kaarten reserveren. Dat geldt ook voor de boot terug naar het vasteland.

Ga naar officiële zwemlocaties

Mensen die besluiten om een duik in het natuurwater te nemen, kunnen via de website zwemwater.nl de officiële zwemlocaties in Friesland vinden. Dit zijn plekken die door de provincie zijn aangewezen en regelmatig gecontroleerd worden op de waterkwaliteit. In Friesland zijn 52 zwemlocaties. Bij Markant in Balk is een waarschuwing voor mogelijke blauwalg. Daarnaast is er bij de Leien in Rottevalle en Swimplak Eastermar een negatief zwemadvies door de slechte waterkwaliteit.

Nieuws

Meest gelezen