Een briefje voor een recept bij de apotheek? De Friese ziekenhuizen versturen dat voortaan digitaal

Foto: ANP

Een briefje van de ziekenhuisarts om een recept op te halen bij de apotheek, is binnenkort niet meer nodig. De vier Friese ziekenhuizen verzenden de medicatievoorschriften voortaan digitaal.

De nieuwe werkwijze wordt de komende maanden gefaseerd ingevoerd, berichten de ziekenhuizen. In Antonius in Sneek is er al naar tevredenheid mee proefgedraaid.

Recepten vanuit het ziekenhuis worden tot nu toe veelal gefaxt of op een papieren briefje aan de patiënt meegegeven. Dit gebeurde omdat op het recept volgens de wet een handtekening van de voorschrijvende arts vereist is.

De authenticiteit van het recept wordt straks digitaal gegarandeerd, waardoor een handtekening niet meer noodzakelijk is, melden de ziekenhuizen.

Volgens projectleider Joke Anna Loonstra van Medisch Centrum Leeuwarden maakt de nieuwe werkwijze het voor patiënten makkelijker medicijnen in huis te krijgen. ,,Praktisch gesproken gaat de patiënt straks uit het ziekenhuis naar huis. Het medicatievoorschrift is dan al bij de apotheek. De patiënt kan in veel gevallen de medicatie op weg naar huis ophalen bij de poliklinische apotheek in het ziekenhuis of de apotheek of apotheekhoudend huisarts in eigen wijk of dorp.”

Nieuws

menu