Een beetje eerherstel voor Gerard Reeskamp

De autobiografie van amateurhistoricus Hessel Bouma is ook een ‘postume rehabilitatie’ van Gerard Reeskamp, de miskende man uit het Friese verzet.

Knokploeg met staand in het midden Gerard Reeskamp

Knokploeg met staand in het midden Gerard Reeskamp Foto Tresoar

Ook al neemt Reeskamp maar een hoofdstuk in beslag van Als de kippen erbij , de autobiografie van pluimveehouder en amateurhistoricus Hessel Bouma, bij de boekpresentatie stond hij centraal.

Gerard Reeskamp

Gerard Reeskamp (1899-1970) was drogist in Naarden. Hij was direct na de Duitse inval actief in het verzet, en dook in 1940 onder in Scharnegoutum, op de boerderij van Bouma’s ouders. ,,Hij was de inspirator van het Friese verzet’’, vatte Bouma samen. ,,Zonder Reeskamp was de Overval op de Blokhuispoort een bloedbad geworden.’’

Maar na de oorlog werd hij veroordeeld tot vier jaar, waarvan hij twee zou zitten. Dat was door de overval op veehandelaar Hantje Zijlstra op 16 januari 1945, door twee Sneker verzetsmannen, om geld te krijgen voor onderduik en verzet. Ze waren door Reeskamp op pad gestuurd, met zijn pistool. Zijlstra verzette zich, zou zijn fiets naar hen hebben gegooid en een van de twee schoot. Het was als dreigingsschot bedoeld, maar Zijlstra viel neer en overleed later in het ziekenhuis.

Dieptepunt in verzetsgeschiedenis

,,Reeskamp werd ten onrechte veroordeeld voor moord, in casu doodslag’’, zei Jack Kooistra bij de boekpresentatie. ,,Hij was een voortreffelijke verzetsman. Deze veroordeling is een dieptepunt in de Friese verzetsgeschiedenis.’’

Bouma beschouwt het hoofdstuk als ,,postuum eerherstel’’ en bood dat ,,namens alle Friezen’’ aan Paul Reeskamp aan. Die beschreef hoe het gezin thuis ontwricht werd, eerst door de verzetsactiviteiten van zijn vader, later door de rechtszaak en de gevangenisstraf. Het latere gebrek aan erkenning verergerde dat nog.

,,Friezen hebben de de neiging langs hem heen te schrijven en om hem heen te praten’’, zei Paul, die een website maakte (gereeskamp.nl). ,,Onze familie ervaart het nog steeds als groot onrecht wat hier gebeurd is.’’ Zijn neef Sicco: ,,Je wordt steeds geraakt door wat er over mijn opa gezegd wordt.’’

,,Een echte rehabilitatie komt er pas als de media dit in beweging brengen’’, aldus Paul Reeskamp. Hij onderzocht de mogelijkheid om de zaak via de Hoge Raad te laten herzien, ,,maar dat is een eindeloze weg die veel geld kost’’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland