Een andere kerst door corona, ook in woonzorgcentra

Hoe wordt dit jaar kerst gevierd? Wat zijn de maatregelen? Het kabinet neemt daar vandaag een besluit over. ,,Het komt zoals het komt. We moeten er zelf wat van maken.”

Grietje Smid (83) hoopt van harte dat ze ondanks alles toch haar ‘jonkje uit Stiens’ even kan zien, haar verstandelijk beperkte zoon. In het begin van corona mocht dat niet. ,,Dat is moeilijk’’.

Grietje Smid (83) hoopt van harte dat ze ondanks alles toch haar ‘jonkje uit Stiens’ even kan zien, haar verstandelijk beperkte zoon. In het begin van corona mocht dat niet. ,,Dat is moeilijk’’. Foto: Jacob Van Essen

Dat de feestdagen door corona een andere invulling krijgen dan normaal is zeker. Vooral de traditionele familiebezoeken gaan anders dan voorheen. Toch maken bewoners in Woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden voorzichtig plannen om toch familieleden te ontmoeten met kerst. ,,Het is afwachten wat er vanavond wordt gezegd’’, zegt bewoonster Sonja Keur (72). ,,Maar ik hoop dat ik wel op bezoek kan bij mijn zus en haar man. Zo niet, dan zou ik dat wel heel erg vinden. Maar ja, bellen kunnen we altijd. We hebben er eigenlijk nog niet over nagedacht. We hopen dat het kan zoals vorige jaren’’, zegt Sonja. Toch is de 98-schoonmoeder van haar zus er niet bij. ,,Die durfde het vanwege corona niet aan.’’

‘Dan wil je je kind even zien en dat kan dan niet’

Ook bewoonster Grietje Smid (83) verwacht familie wel te zien tijdens de feestdagen, dan komen kinderen op bezoek. Maar mocht dat qua aantal niet meer kunnen, dan hoopt ze in ieder geval dat haar verstandelijk beperkte zoon langs mag komen die in een opvang verderop woont. ,,Mijn jonkje uit Stiens, als ik die maar kan zien. Onze Gerrit is als een kind van vijf en hij komt maar eens in de zoveel tijd, want dat mag door de voorschriften niet vaker. Er was een tijd aan het begin van corona dat hij helemaal niet bij me mocht komen, maar dan vroeg hij wel naar mama elke keer. Dat is moeilijk, dan wil je je kind even zien en dat kan dan niet. Je wil het beste voor je kind. Maar hij heeft gelukkig een goed plekje.’’

,,Dat is echt leed’’, vult Aafke Keegstra, medewerker bij Greunshiem, aan. ,,Mensen met een beperking die in een opvang zitten waar nu alles anders is. Geen activiteiten meer, maar wel elke dag om dezelfde tijd uit bed stappen en verder niks te doen hebben.’’ Aafke kent deze situatie van dichtbij, want haar broer is autist en woont niet zelfstandig. ,,Alle activiteiten zijn komen te vervallen, maar er komt niks voor in de plaats. En dat is anders dan wat hij is gewend en autisten kunnen niet goed tegen verandering. Daarnaast kan hij niet zelf bellen of het internet op gaan of andere actie ondernemen, want hij heeft overal hulp bij nodig. Dus zijn wereldje wordt steeds kleiner. En als langskomen bij elkaar met kerst niet mag, dan heeft hij niks met de kerstdagen. Dan vind ik verschrikkelijk. Dan kan ik echt wel huilen.’’

Reisbeperkingen

Ook de inperking van reizen speelt veel families parten. Zo kan Petra uit Jellum dit jaar niet op bezoek bij haar zus in Zweden. ,,Zij woont daar sinds vier jaar en het was de afgelopen drie jaar traditie om haar op te zoeken met de feestdagen’’, vertelt Petra. ,,Mijn moeder zou op dit moment al bij haar zijn, maar dat kan dus niet meer vanwege corona. Dat is wel heel sneu. Vooral omdat mijn zus net zwanger is. Ze is nu veertien weken. Dat vertelde ze ons via Skype en we konden haar geen eens een knuffel geven’’, zegt Petra teleurgesteld.

Dat gevoel herkent de Amerikaanse Melissa Behnke. Zij verhuisde vorig jaar met haar man vanuit Noorwegen naar Leeuwarden voor werk. ,,Het is heel moeilijk om de mensen thuis te moeten missen. Vooral rond de kerstdagen’’, zegt Melissa. ,,Maar het is niet veilig om ze op te zoeken door covid. Gelukkig bestaat Skype, maar dat is niet hetzelfde als ze een echte knuffel te kunnen geven.”

Kerk als steunpunt

Een van de eerste dingen die Melissa en haar man deden toen ze in Leeuwarden kwamen, was het zoeken naar een kerkgemeenschap. „Hoewel we niet dezelfde bloedgroep hebben, is het wel echt familie geworden”, vertelt Melissa. „En dat is heel erg fijn, want in deze periode is het makkelijk om soms neerslachtig te worden. Daarom is het denk ik erg belangrijk dat we ons focussen op de goede dingen en naar elkaar uitzien. Dat doen we vaak te weinig omdat we te druk zijn met onszelf’’, vindt Melissa. „Maar als je ziet dat iemand worstelt, ga er dan naast staan en help. Gewoon even hallo zeggen of glimlachen kan al een verschil maken.”

Grietje Smid benadrukt het belang van een positieve, mentale instelling. „We moeten doorzetten,” zegt ze met gebalde vuisten en gefronsde wenkbrauwen om haar woorden kracht bij te zetten. ,,Het komt zoals het komt. We moeten er zelf wat van maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Instagram