Voormalig Joods werkkamp verscholen in plukje bos bij Blesdijke: 'Je schaamt je als je hoort wat hier 80 jaar geleden is gebeurd'

Precies 80 jaar geleden werd werkkamp It Petgat bij Blesdijke ontruimd en werden de Joodse dwangarbeiders op transport naar het oosten gezet. Het bosje waar het kamp lag, wordt een blijvende herinneringsplek.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs, commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester André van de Nadort op weg naar het bosje waar ooit het werkkamp It Petgat stond.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs, commissaris van de Koning Arno Brok en burgemeester André van de Nadort op weg naar het bosje waar ooit het werkkamp It Petgat stond. FOTO RENS HOOYENGA

,,Ik sta hier in Blesdijke”, zegt opperrabbijn Binyomin Jacobs. ,,Mijn moeder, die afkomstig was uit Steenwijk, zat ondergedoken in Blesdijke. Bij de familie De Vries op hun kippenboerderij. Die paar Joden die de oorlog hebben overleefd, hebben hun leven te danken aan dit soort medemensen. Niet-Joden die met gevaar voor eigen leven bereid waren risico’s te lopen.”

Nieuws

menu