Eelke Bakker (108) uit Dokkum is nu de oudste Fries ooit

De oudste man van Friesland, Nederland en de Benelux mag zich nu ook de oudste Fries ooit noemen. Hij verslaat Yme van der Meer die 108 jaar en zes dagen werd.

Sinds zaterdag mag de 108-jarige Eelke Bakker uit Dokkum zich de oudste Fries ooit noemen. Op die dag was hij 108 jaar en 7 dagen en haalde hij zijn voorganger in. Dat was Yme van der Meer uit Workum die in 2001 overleed en 108 jaar en zes dagen was. Tresoar houdt deze cijfers bij. Van der Meer werd geboren in Westhem. Op 105-jarige leeftijd verhuisde hij naar Workum.

Bakker is nog niet op de hoogte van zijn record, vertelt kleindochter Baudina Bakker, maar ze weet nu al dat hij het nieuws met plezier zal ontvangen. ,,Dat is er zo speciaal aan, hij kan er echt nog van genieten. Wij vinden dit super, hartstikke leuk.’’

Toen de geboren Amelander op 28 juli zijn verjaardag vierde, was hij al recordhouder door de oudste mannelijke inwoner te zijn van zowel Friesland, Nederland als de Benelux. Hij vertelde toen er niets speciaals voor te doen: ,,gewoan ite, drinke, sliepe en genietsje.’’

Oudste Friezin

De oudste Friezin ooit was Johanna Francina Zandstra-Giezen. Zij overleed in september 1993 op de leeftijd van 111 jaar en 9 dagen, zocht Tresoar uit in de burgerlijke stand en krantenarchieven.

Nieuws

menu