Edelsmid uit Joure maakt 37.000 euro kostend gouden zwaard van Grutte Pier

Watze van der Wal toont zijn gouden eerbetoon aan Grutte Pier.

Watze van der Wal toont zijn gouden eerbetoon aan Grutte Pier.

Meestergoudsmid Watze van der Wal in Joure heeft een bijzondere kopie gemaakt van het zwaard van Grutte Pier. Geheel van goud en met 500 diamanten. De waarde? 37.000 euro.

Van der Wal is al lang gefascineerd door zwaarden. Twee jaar geleden tijdens Kulturele Haadsted wilde hij iets doen met het grote zwaard van 2.13 meter lang en 6,6 kilo zwaar. Maar voordat hij er aan toe kwam, was het cultuurjaar al weer voorbij. Dit jaar is Grutte Pier precies 500 jaar dood, en dat is voor de smid alsnog aanleiding tot het maken van de kopie.

Tien keer kleiner

Het originele zwaard heeft een houten handvat en blad van ijzer en oogt ruw. Van der Wal’s kopie heeft exact dezelfde verhoudingen, maar is tien keer kleiner: 21 cm. Het heeft een kling van witgoud en een gevest van geelgoud. De greep is bezet met 500 champagnekleurige diamanten, voor ieder sterfjaar een diamant. 3,5 karaat in totaal. De edelsmid boorde 500 gaatjes en zette ieder diamantje met de hand. Ook in de pommel plaatste hij twee diamanten.

,,Grutte Pier is onlosmakelijk verbonden met Friesland’’, zegt de edelsmid. ,,Alle Friezen kennen hem en toch wijdt het Fries Museum dit jaar geen tentoonstelling aan hem. Voor zover ik weet gebeurt er in de provincie verder ook niets. Dat is toch opmerkelijk. Ik ben blij dat ik op deze manier de misschien wel grootste Friese volksheld wel kan eren.’‘

Gemaakt voor zichzelf

Van der Wal heeft het zwaard voor zichzelf gemaakt. ,,Ik stel het dan ook gewoon hier in de winkel tentoon. Maar voor een liefhebber van Friesland en van bijzondere objecten is het ook te koop. Prijs: 37.000 euro, een ruwe vertaling van uren en materialen. Er komt nog een mooi kistje van ebbehout omheen.’‘