Echtenerbrug gaat met de pet rond voor getroffen agenten

Een bierflesgooier, melkbuswerper en headsetgrijper zullen binnenkort in Echtenerbrug met de pet rond gaan om smartengeld in te zamelen voor de agenten die tijdens de jaarwisseling van 2022 in het dorp werden belaagd.

Foto: Lex van Lieshout

Foto: Lex van Lieshout Foto: Lex van Lieshout

Lees meer over
De Fryske Marren

Ze hadden spijt. Nee, dit had nooit mogen gebeuren. Het is ,,beschamend’’ wat zich in de nacht van 31 december 2021 op 1 januari 2022 heeft afgespeeld in Echtenerbrug.

Het is vrijdagochtend en anderhalf jaar na dato. Drie mannen (43, 33 en 32 jaar) zitten voor de politierechter in Leeuwarden. Ze moeten zich verantwoorden voor hun aandeel in de oudejaarsrellen. Normaliter vindt tijdens de jaarwisseling een feest in het dorp plaats. Maar vanwege corona kon dat niet doorgaan.

Het dorp sloeg aan het rellen. Rond 1.00 uur ging het echt mis toen beveiligers een groep tot stilte wilde maanden. Daarna sneuvelden ruiten, werden auto’s werden vernield en woedde er in het dorpscentrum een vuur, met als brandstof een bankstel en een matras. De politie werd erbij geroepen. Toen die ter plaatse kwam, richtte de menigte, zo’n 150 man sterk, zich tot de agenten.

Pech