'Echte gezelschapsmensen' kijken thuis met een frisje naar Oranje

Bijna negen op de tien Nederlandse voetbalfans kijken thuis naar de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat geldt ook voor Henk en Radenka Schaap uit Oudeschoot. Maar het liefst hadden ze in de kroeg gezeten.

De Celsiusstraat in Oudeschoot is klaar voor het EK. Rechts Radenka Schaap, achter het spandoek staat haar man Henk, terwijl Daan op zijn knieën ervoor zit. Op de schouders van Tony Stoker zit Levi. Verder op de foto buurkinderen Femke en Iwan (links) en hun ouders Freddie en Klaske Jeeninga. Rechtsvoor staat Layla.

De Celsiusstraat in Oudeschoot is klaar voor het EK. Rechts Radenka Schaap, achter het spandoek staat haar man Henk, terwijl Daan op zijn knieën ervoor zit. Op de schouders van Tony Stoker zit Levi. Verder op de foto buurkinderen Femke en Iwan (links) en hun ouders Freddie en Klaske Jeeninga. Rechtsvoor staat Layla. FOTO RENS HOOYENGA

De ruimte in de tuin van Henk (53) en Radenka Schaap (48) wordt goed benut. Voor het hoekhuis aan de uitbundig in het oranje gestoken Celsiusstraat in Oudeschoot is een vijvertje aangelegd. De vissen hebben het er zichtbaar goed. Het kunstmatige watervalletje werkt prima onder toeziend oog van meerdere tuinkabouters.

Links om de hoek doet de groente in de moestuin het uitstekend. En verderop staat het zwembad waar Daan (10) af en toe een duik in neemt. Van onder de zelfgebouwde overkapping - Home Sweet Home - hebben Henk en Radenka er goed zicht op.

Barbecuegrill

Daar, zeg maar in dat verlengstuk van hun woonkamer, kijken ze zondag naar het eerste duel van Oranje op het Europees Kampioenschap, tegen Oekraïne. Dan schuiven ze de televisie van binnen naar buiten en ploffen ze neer op hun loungebank. De barbecuegrill staat vast klaar. ,,Der moatte al wat lekkere hapkes by.” Ze pakken er zondag ook een toeter bij.

Een paar kratten bier staan er ook. Maar die blijven die dag onaangeroerd, bezweert Henk Schaap. ,,Ik moat de oare deis om healwei fiven wer fan bêd. Dan begjint de wurkdei. De jûns dêrfoar bier drinke is net ferstannich. It bliuwt by wat fris.”

Hij reist voor De Vries Trappen het hele land door om met zwager Tony (33) trappen te monteren. Soms rijden ze helemaal naar Zeeland, voor een klusje van twee uurtjes. Net zo makkelijk rijden ze diezelfde dag weer terug naar huis, naar Oudeschoot. Tony woont om de hoek in de Bellstraat. Soms gaan ze naar Amsterdam. Dat kan best leuk zijn, maar niet altijd. ,,Soms moatst nei in appartemint op fjouwer heech. Sûnder lift. Dan witst it wol.”

Radenka Schaap werkt in de thuiszorg. Dankbaar werk, zegt ze. Mensen die op leeftijd zijn een handje helpen met opruimen of schoonmaken, voelt goed.

Vrolijkheid

Henk en Radenka Schaap wilden in deze ,,rottiid” een beetje vrolijkheid brengen in hun straat. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaat gelukkig fors naar beneden, maar ze missen het samenzijn met familie en vrienden. ,,Grutte groepen meie noch hieltyd net, wylst wy echte selsskipsminsken binne.”

Ze zouden de straat aanvankelijk in samenwerking met buurtvereniging De Ferbining versieren, maar het liep net een beetje anders. Buren Richard en Hilda namen en het initiatief en zelf hingen Henk en Radenka Schaap vervolgens ook slingers en vlaggetjes op. En voor ze het in de gaten hadden, kwamen meerdere buurtgenoten assisteren. Uiteindelijk waren ze met z’n achten. Nu wemelt het van het oranje in de Celsiusstraat. ,,Gesellich.”

Henk Schaap weet nog dat een buurman bij een vorig toernooi zijn hele huis met oranje vlaggetjes had aangekleed. Dat was toen hij nog in Haskerdijken woonde. Nadat Oranje was uitgeschakeld, was de buurman zo boos, dat hij een schaar pakte ,,en alles dwerstroch midden” knipte. ,,En syn bier smiet er fuort.”

Weglopen

Mocht Oranje verliezen van Oekraïne, dan zal Henk Schaap de versierselen echt wel laten hangen. ,,Kinst wol lilk wurde, mar dat helpt dy niks.” Hooguit, zegt zijn vrouw, kan hij het niet meer aanzien en loopt hij weg.

Liefst zouden ze om de hoek in café ’t Skoat van Yke Ykema op groot scherm naar de wedstrijd kijken. Dat zit er niet in. En een grote groep onder de overkapping laten zitten, kan ook niet. Hooguit Tony en zijn vrouw Hielda komen langs. Nadeel: de wedstrijd begint pas om negen uur en de kinderen, Levi (3) en Layla (6), kunnen niet zo lang opblijven.

Mocht het Nederlands elftal de finale halen, en dat zit er volgens Henk en Radenka Schaap best in, dan hopen ze dat ze alsnog naar het café kunnen. Uiteindelijk is dat het allermooist. En bovendien kan ‘t Skoat wel een steuntje in de rug gebruiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
EK voetbal