E-planes landen op vliegbasis Leeuwarden

Je ziet ze nog nauwelijks, maar dat is een kwestie van tijd: elektrische vliegtuigen, ook wel e-planes genoemd. In 2050 maken we er transatlantische reizen mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

E-cars, e-bikes en solarboten zijn al heel gewoon, maar elektrische vliegtuigen zijn zeldzaam. Zo zeldzaam, dat er maandag op vliegbasis Leeuwarden, waar twee van deze kleine toestellen landden, sprake was van een unicum in de Nederlandse luchtvaarthistorie.

Elfwegentocht

De vliegtuigen kwamen naar de Culturele Hoofdstad vanwege de Elfwegentocht, een initiatief in Friesland om twee weken lang zo duurzaam mogelijk te reizen. Naast de twee tweepersoonsvliegtuigen waren er ook auto's en motoren die op stroom rijden, waaronder de inmiddels wereldberoemde 'Hesla' uit Hoogezand , een Tesla met een waterstofcel.

Land, zee en lucht

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (55) van Infrastructuur en Waterstaat was eveneens op de basis en sprak van een mijlpaal. ,,Ter land, ter zee en nu ook de lucht zijn we met verduurzaming aan de slag.'' Nederland wil een voortrekkersrol vervullen bij de verdere ontwikkeling van het elektrische vliegtuig.

In 2030 op vroegst

Voorlopig zijn het voornamelijk kleine trainingstoestellen die op elektriciteit vliegen. Volgens Jaap-Jan Ferweda van e-plane-importeur iFly Benelux duurt het nog decennia voordat grote, commerciële passagiertoestellen aan 'de stekker' kunnen. Hij verwacht dit niet eerder dan tussen 2030 en 2050. ,,Maar we staan er absoluut aan de vooravond van."

'Stiller dan een grasmaaier'

Piloot Job Snel, die een van de toestellen in 44 minuten van Lelystad naar Leeuwarden vloog ( 90 kilometer ), is lovend over de nieuwe manier van vliegen. ,,Vijftig decibel, stiller dan mijn grasmaaier'', aldus de enthousiaste vliegenier. De actieradius laat echter nog veel te wensen over. ,,Ik vlieg hier niet mee naar Denemarken. Na een uur wil je echt wel landen.''

Gebruikers van de app klikken hier voor de video.

Nieuws

menu