Duurzaamheidstip | Voed je kip op tot kliko

FOTO PIXABAY

Net dat restje rijst dat nog achterblijft in de pan. Het vergeten kontje leverworst waar haar op groeit. Die laatste banaan met wel een heel verontrustend bruin velletje. Hup, weg ermee, de afvalbak in. Geef toe, herkenbaar.

Dat moet wel, want zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Per persoon knikkeren we ruim 34 kilo voedsel zo de kliko in. Dat kost elke Nederlander ruim 120 euro per jaar.

Wie: de schrijver van dit stukje.

Tip: voer keukenafval aan je kippen

Eten weggooien? Ik kan het maar moeilijk. Vroeger thuis ging nooit iets de container in. Als boerenkind zag je hoeveel moeite het kost voordat iets als levenswaren in de winkelschappen ligt. Dus gooiden wij niet zomaar iets weg. Er werd zuinig ingekocht, op maat gekookt, kliekjes werden smakelijk opgegeten en de houdbaarheidsdatum op pakken was niet leidend. Ruik en proef of iets niet meer goed is.

En als er dan toch iets was dat weg moest, dan ging het naar de dieren. Oud brood, daar smulden de geiten van, appelschillen verdwenen in het konijnenhok en het zuur geworden pak karnemelk ging naar de varkens. Die slobberden dat genoeglijk op.

Nou zou ik het liefst een varken willen. Zo’n gezellig knorrend vuilnisvat. Maar helaas. Onze, voor stadse begrippen, grote, groene tuin laat zo’n allesetende wroeter niet toe. En dus hebben we kippen. Dat blijken perfecte kliko’s. Ze ontpoppen zich tot gevederde varkens op twee poten die ook nog eens een smakelijk eitje teruggeven.

Een gekookt aardappeltje te veel? Hup, naar de kippen. Een verschimmeld tomaatje? Hoppa, naar de kippen. Pitten van een geslachte meloen? Het water loopt hen in de snavel. Fusilli met spekjes? Ze pikken het gulzig weg als een portie wormen. Alleen restjes kip tandoori en kip madras verdwijnen bij ons in de groene container. Om ze nou hun eigen soortgenoten te voeren tegen de verspilling? Er zijn grenzen.

Nieuws

Meest gelezen