Duurzaamheidstip | Uitdelen doen ze graag

Een pompoentoren in de moestuin van Imca Abma uit Oudehaske.

Een moestuin waar veel mensen van meeprofiteren. Naast hun woning in het groen in Oudehaske telen Imca en haar man Eric van alles. Uitdelen doen ze graag.

Noem een groente en Imca Abma (55) uit Oudehaske heeft hem in haar moestuin. Op een deel van de 3 hectare land bij hun huis legden zij en haar man hem de afgelopen vier jaar aan.

Wie: Imca Abma

Wat: eigen moestuin voor onbespoten groente

,,Kijk, daar staan fruit- en notenbomen. Nu voor het derde jaar”, zegt ze wijzend. Wat staat er niet? Rode bes, zwarte bes, Japanse wijnbes, framboos, braam, jostabes, aardbeien. ,,We doen aan wisselteelt”, licht ze toe. ,,Dan heb je minder kans op ziektes.” Ze haalt aardappelen, sperziebonen, peultjes, diverse soorten spinazie, andijvie, rucola, tuinbonen, courgette, pompoen, wortelen, maïs, komkommer, bieten, uien, prei, savooiekool, witte en rode kool van het land.

En dan is er ook nog een kas met tomaten. ,,In ons vorige huis in Sneek hadden we ook een moestuintje. Ik wilde graag onbespoten groente eten voor mijn gezondheid”, vertelt ze. ,,En met een moestuin ben je goed bezig voor de natuur. Ik zie hier nu al meer bijen dan vorig jaar.”

Veel groenten geeft ze weg aan familie en vrienden. ,,Boontjes vries ik in en vorig jaar heb ik spitskool zelfs gefermenteerd. We proberen een beetje zelfvoorzienend te zijn.” Een vijver staat nog op het verlanglijstje. ,,Voor de weidevogels.” Op vakantie hoeven Abma en haar man niet. ,,Onze tuin is veel te leuk.”

Suggesties voor deze rubriek? Mail naar tips@lc.nl

Nieuws

menu