Duurzaamheidstip | Melkpakkenstad

Creatief hergebruik van melkpakken. FOTO PIXABAY

De laatste drup melk plonst in je koffie en daarna gaat het pak met dezelfde gang de afvalbak in. Alle eitjes zijn getikt, en hop, de lege doos gaat bij het oud papier. Nog één lik jam op je beschuit en het potje verdwijnt in de glasbak.

Lekker bezig hoor, alle afval keurig gescheiden. Maar het kan nog groener én leuker. Veel verpakkingsmateriaal is te mooi en te sterk om maar één keer te gebruiken. Geef het een nieuwe bestemming; upcyclen met die dozen, flacons, potjes en pakken.

Wie: de schrijver van dit stukje

Tip: Upcycle je verpakkingsafval

Hergebruik van verpakkingsmateriaal kan heel simpel door er andere dingen in te bewaren. Het emmertje met cherrytomaatjes is ook ideaal om pluggen of spijkers in te stoppen. Het plastic doosje van de druiven dient perfect als kweekbakje voor stekjes. En in de lege bus Pringles met het handige deksel blijft spaghetti heel en vers.

Leuker is om de doos of pot als basis te gebruiken voor iets nieuws. Even zelf creatief aan de bak of een knutselprojectje met (klein)kinderen. Diezelfde chipskoker tover je om tot spaarpot of pennenhouder. Bewaar een paar weken achter elkaar de melk-, vla- en yoghurtpakken en met verf en gekleurd papier maken jij en je oppaskind of pakesizzer samen een eigen speelstad. Snij een onderplaat uit een grote doos, teken daarop de weggetjes waar je kind met van eierdozen zelfgemaakte auto’s overheen kan rijden. De beplakte en beschilderde melkpakken zijn de rijtjeshuizen, grachtenpanden of torenflats.

Of knip een gat in een melkpak, plak ijsstokjes, takjes of kurk op de buitenkant, steek een touwtje door de nok en je hebt een vogelvoederhuisje gemaakt. Doordat de binnenkant bestand is tegen vloeibare stoffen zijn melkpakken ook perfect als plantenbakje. Knip ze in verschillende hoogtes, geef ze een hip kleurtje, stekje erin en je hebt een origineel, duurzaam en geinig cadeautje.

Nieuws

menu