Duurzaamheidstip | Leve de netel

Brandnetels. Foto Shutterstock

Je zult hem in het tuincentrum niet snel in een pot met een kleurig vlinderetiket zien staan. En dat is jammer. Want wie echt graag iets wil doen voor vlinders, moet de brandnetel met voorrang een kans geven in zijn tuin.

Er is in ons land geen plant belangrijker voor vlinders dan de brandnetel. Met bloemen en nectar heeft dat niets te maken. Het gaat om de voedzame blaadjes - rijk aan eiwitten en allerlei vitaminen - die essentieel zijn voor de rupsen van een hele trits dag- en nachtvlinders.

Wie: de schrijver van dit stukje

Tip: gun vlinders brandnetels

Dat geldt bijvoorbeeld voor kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en landkaartje, allemaal standvlinders die het hele jaar door in ons land blijven. Maar ook voor trekkers als atalanta en distelvlinder, die veel moeite doen om van Zuid-Europa en Afrika naar hier te komen, om een nieuwe generatie te stichten.

Stuk voor stuk gebruiken deze vlinders de brandnetel als waardplant. Ze zetten er hun eitjes op af, waarna de rupsen zich op het loof storten.

Brandnetels komen in twee soorten: een grote en een kleine. Vooral de eerste, die zich met wortelstokken verspreidt, schiet in veel tuinen vanzelf uit de grond. Dat zegt dan ook iets over de bodem, want brandnetels houden van een ondergrond met een overdaad aan voedsel en stikstof. Tuiniers die de neiging bedwingen om ze te verwijderen, lopen ook geen kans op een aanraking met de brandharen.

De brandnetel heeft een goede naam in de kruidengeneeskunde en liefhebbers weten dat je van de jonge blaadjes prima soep en thee kun trekken. Als je de planten in een bak water laat rotten en gisten krijg je brandnetelgier: een goedje waarmee je planten bemest of plaaginsecten verjaagt. Wie voor de vlinders kiest, vergeet deze laatste alinea. Laat ze nou maar gewoon staan.

Suggesties voor deze rubriek? Mail naar tips@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes