Duurzaamheidstip | Inmaken die hap

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Geen vriezer. Wát, geen diepvries? Nee, inderdaad geen ijskast. Toen we een nieuwe koelkast kochten zonder vriesvak, vonden mensen dat raar. Maar hoe bewaar je dan een pizza, brood of ijs? Nou, euh... niet.

Als ik pizza wil eten, koop ik die op de dag zelf. Brood halen we vers bij de bakker en ijs? Dat kun je in mijn geval maar beter niet in huis hebben. Dus nee, geen vriezer. En spijt van die beslissing? Ook niet. Het zorgt ervoor dat we gerichter boodschappen doen, geen onnodige dingen in huis halen en nadenken over andere manier van conserveren.

Wie: de schrijver van dit stukje.

Tip: inmaken van zomeroogst

Inmaken bijvoorbeeld. In de tijd dat we allemaal nog geen vriezer hadden en de koelste plek in huis de kelder was, moest het. Het was de enige manier om groente en fruit langer te bewaren. En een beproefde methode om ook ’s winters nog gezonde dingen op je bord te hebben. Bijna alles kun je op die manier bewaren: groente, fruit, vlees en vis. In glazen potjes met azijn, suiker of alcohol als conserveermiddel. Denk jam en chutney, maar het overschot in de groentetuin laat zich ook fijn de pot inhakken. Als bescheiden stadsgroentetuinierder verheug ik me op een rijkelijke courgetteoogst. Inmaken die hap.

Die groene knotsen hoeven niet meer noodgedwongen verdeeld te worden over de buren of uitgedeeld aan collega’s. Komen ze je neus uit en heb je zo’n beetje elk courgetterecept gehad. Stop ze in een pot, knoflookteentje, takje tijm, olijfolie erbij, deksel erop en bij het kerstmenu scoor jij met je zelf ingemaakte groente.