Duurzaamheidstip | Grauw wc-papier

FOTO PIXABAY

Wc-papier zonder kleurige motiefjes en versierselen is beter voor het milieu. Inktstoffen belasten het water en het milieu.

Wc-papier zonder kleurige motiefjes en versierselen is beter voor het milieu. Inktstoffen belasten het water en het milieu.

Als tiener las ik de Gids voor een milieubewust leven, die mijn vader had gekocht. Op de achterflap stond de tekst ‘De jaren 70 - uw laatste kans om Nederland leefbaar te houden’. Vijftig jaar na dato is het nog verrassend actueel.

Een van de dingen die ik nooit ben vergeten was het pleidooi voor ‘grauw’ ongekleurd en ongebleekt wc-papier. ‘De kleurstoffen (...) vervuilen nodeloos het water’, stond er. Toen ik op kamers ging, kwam gekleurd wc-papier er bij mij dan ook niet in. Zag ik het op een vreemde wc, dan was dat onwillekeurig een graadmeter voor het milieubewustzijn van de bewoner.

Gekleurde wc-rollen zie je nu amper meer. Des te meer kleurige motiefjes en figuurtjes en zelfs geurtjes. Wat voegt dit alles toe aan een vel waarmee je eenmalig je bips afveegt?

Al die geur- en kleurstoffen belasten het water en het milieu. De inkt is vervuilend en lijkt me ook niet gunstig voor je billen. Tegenwoordig is de helft van het wc-papier gerecycled. Maar daar kunnen ook oude kassabonnen voor gebruikt zijn, die weer BPA’s bevatten. De groenste optie lijkt ongebleekt, gerecycled ecologisch wc-papier.

Minder wc-papier gebruiken helpt ook. Een mens verbruikt per jaar 9000 vellen. Minder toiletbezoek (water!) scheelt ook. Al is dat laatste nog een hele opgave.


Suggesties voor deze rubriek? Mail naar tips@lc.nl

Nieuws

menu