Duurzaamheidstip | Gebruik minder water

FOTO PIXABAY

Het was een nogal verontrustend verhaal van Wetsus-directeur Cees Buisman, over hoe de wereldwijde zoetwatervoorraad op raakt. Hij noemde het duizelingwekkende getal van 4000 liter water per dag – zoveel gebruikt de gemiddelde Nederlander. De hoeveelheid water die nodig is voor de productie van kleding en voedsel is daarin meeberekend. Een schrikbarende hoeveelheid.

Het minder water gebruiken kun je eenvoudig als een sport gaan zien. Minder of geen vlees meer eten en het kopen van tweedehands kleding zijn dan no brainers – laaghangend fruit waarmee je de planeet (en je portemonnee!) een groot plezier mee doet.

Wie: de schrijver van dit stukje

Tip: maak er een sport van om elk jaar minder water te gebruiken

Daarnaast kun je simpelweg je jaarlijkse waterafrekening als leidraad gebruiken en proberen om daar elk jaar een beetje vanaf te snoepen. Koop voor iets meer dan een tientje een waterbesparende douchekop bij de bouwmarkt. Installeer een regenton.

Laat het water waarin je de aardappels en groenten hebt gekookt afkoelen en bewater er je kamerplanten mee. Gebruik een emmer sop bij het autowassen in plaats van je tuinslang. Zet je hogedrukreiniger op marktplaats. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.

Nu we de komende tijd met zijn allen meer thuis zullen zijn, zal ook ons waterverbruik stijgen. Een goed moment om eens te kijken naar hoe we met zijn allen minder water kunnen gebruiken.

Ook een duurzame tip? Mail naar tips@lc.nl .

Nieuws

menu