Duurzaamheidstip | Doe een Le Roy’tje

Veel tuinen zijn zo royaal verhard dat groen maar weinig kans krijgt en water bij een stevige bui geen kant op kan. Dat het best wat minder mag, peperen overheden ons al jaren in via ‘Operatie Steenbreek’.

Hun eerste belang is de afvoer van al dat regenwater. Het groen dat ervoor in de plaats komt is echter minstens zo belangrijk. Dat is goed voor het menselijk welzijn, biodiversiteit en luchtkwaliteit en brengt verkoeling op hete dagen.

Wie: de schrijver van dit stukje.
Tip: sla aan het bouwen met tegels en klinkers.

Als alle Friese huishoudens één stoeptegel zouden offeren, dan levert dat al dik 2,5 hectare groen op. Kun je nagaan wat er te winnen is als er complete paden en terrassen worden opgedoekt. Met een schep of spitvork wip je de stenen er zo uit. In plaats van al dat betonwerk meteen naar de vuilstort te brengen – waar het vast verantwoord de recycling in gaat – kun je er stapelenderwijs ook iets nieuws van bouwen, van muurtjes tot complete torens. Daarin kun je meteen ook vergeten voorraadjes klinkers, stenen en dakpannen verwerken.

Inspiratie is op internet volop voorhanden, maar wie de maximale variant met eigen ogen wil aanschouwen, kan nog beter naar Mildam fietsen. Daar wordt in de ecokathedraal van kunstenaar Louis Le Roy (1924-2012) tot in de eeuwigheid doorgebouwd aan imposante bouwwerken van gemeentelijk bestratingspuin.

Begin in eigen tuin vooral klein en werk niet te strak. Zorg voor voegen en kieren en moffel hier en daar ook wat aarde of (leem-)zand tussen de lagen. Dan vinden uiteindelijk insecten en allerlei kruipbeestjes een schuil- en nestplaats en kunnen nieuwe plantjes wortel schieten. Bijvoorbeeld steenbreek.

In de rubriek Alle Beetjes geven verslaggevers en lezers tips voor praktische duurzaamheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes