Duurzaamheidstip | Deel je auto

FOTO PIXABAY

De auto, ooit wonder der vooruitgang, is steeds vaker een ongewenste gast in steden. Geef de stad terug aan voetganger en fietser, klinkt het steeds vaker. Over het beslag dat autoblik op de openbare ruimte legt, zijn op internet talloze mooie animaties te vinden.

Stedelijke ruimte wordt schaarser en een auto voor de deur dus ook steeds duurder. Voor wie in de stad met zijn auto in de knel komt zijn er alternatieven. Zoals autodelen.

Wie: de schrijver van dit stukje.

Tip: deel je auto met anderen.

Het gezamenlijk gebruik van een auto zit in de lift. Volgens kenniswebsite autodelen.info waren er vorig jaar ruim een half miljoen autodelers in Nederland, en ruim 50.000 deelauto’s. Dat kunnen auto’s in particulier bezit zijn, die door meerdere bestuurders worden gebruikt, of lease-auto’s die specifiek bedoeld zijn voor autodelen.

Ik heb een paar jaar lang een lease-auto van een deelplatform gehad. Ik mocht er zelf in rijden, maar moest hem ook minimaal twee dagen per maand uitlenen. Verhuurde ik hem vaker, dan mocht ik huuropbrengst (een kleine 25 euro) zelf houden.

Onze twee kinderen pasten prima in de kleine Kia Picanto; toen zich vorig jaar een tweeling aandiende, moest ik er alsnog aan geloven en een grotere auto aanschaffen. Het deelplatform bood helaas geen zeszitter aan...

De voordelen van autodelen zijn legio. Je kunt de – immer stijgende – vaste lasten delen, het scheelt stilstaand blik in je straat en je doet er leuke contacten mee op. En waar ooit autoverzekeringen niet waren ingesteld op dergelijke constructies, zijn er nu meerdere goede deelauto-verzekeringen te vinden

Nieuws

Meest gelezen