Tijdreis naar mei 1940: ingekleurde foto's halen de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in Friesland duizelingwekkend dichtbij

Wat komt de geschiedenis toch adembenemend dichtbij als zwart-witfoto’s worden ingekleurd door een vakman als Jakob Lagerweij. In een vierdelige boekenreeks over de Tweede Wereldoorlog lijkt het alsof we er zelf bij zijn geweest in de meidagen van 1940: in Achlum, in Zurich, bij Kornwerderzand, op Ameland, zelfs bij het bombardement van Rotterdam.

De Duitse Oberleutnant Fritz Naujoks, commandant van de derde Radfahrerabteilung, zoekt dekking in een talud bij de Afsluitdijk bij Kornwerderzand, mei 1940. Hij heeft zijn fiets vlak voor zich neergelegd.

De Duitse Oberleutnant Fritz Naujoks, commandant van de derde Radfahrerabteilung, zoekt dekking in een talud bij de Afsluitdijk bij Kornwerderzand, mei 1940. Hij heeft zijn fiets vlak voor zich neergelegd. FOTO Collectie Gerard Groeneveld/kleurimpressie Jacob Lagerweij

Het zou een acteur kunnen zijn en de foto had gisteren gemaakt kunnen zijn; toch dateert het kleurenbeeld van de man in het uniform van de Duitse Wehrmacht van ruim 82 jaar geleden. Het is een Duitse Oberleutnant (luitenant) genaamd Fritz Naujoks, die zich op 13 mei 1940 heeft verschanst in een talud bij de Afsluitdijk bij Kornwerderzand en zich lijkt op te maken voor de strijd.

Nieuws

menu