Duitsland wil toch boren naar gas boven Schiermonnikoog. Burgemeester Ineke van Gent is fel tegen komst gasplatform. 'Ouderwets en achterhaald'

Schiermonnikoog op een archieffoto. FOTO KAREL TOMEï

Duitsland wil samen met het Nederlandse bedrijf ONE-Dyas een gasveld op de Noordzee boven Schiermonnikoog en het Duitse Waddeneiland Borkum exploiteren.

De NOS meldt dat de minister van Economische Zaken van de deelstaat Nedersaksen dat woensdagochtend heeft bekendgemaakt.

Duitsland was eigenlijk niet van plan boven de Waddeneilanden naar gas te boren. Maar de dreigende gastekorten hebben de Duitsers op andere gedachten gebracht. De Nederlandse regering had in een eerder stadium al laten weten geen bezwaar te maken tegen de voorgenomen winning.

Het gasveld ligt ruim 20 kilometer boven de Waddeneilanden, zowel onder de Nederlandse als de Duitse zeebodem. De verwachting is dat het eerste gas binnen twee jaar wordt opgepompt.

‘Ouderwets en achterhaald

Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is, net als haar collega’s van de Duitse Waddeneilanden, fel tegen de komst van het gasplatform voor de kust. „Het is gewoon ouderwets en achterhaald om nog nieuwe gasvelden aan te boren. Ze kunnen die tijd en energie beter in het uitbreiden van hernieuwbare energiebronnen”, zei zij tegen de NOS.

Ze wees er daarbij ook op dat op het eiland veel wordt gedaan om zo snel mogelijk van het aardgas af te gaan.

Nederland heeft nog een langetermijnleveringscontract met Duitsland. Daarin is geen rekening gehouden met vroegtijdige sluiting van het Groningenveld.

Nieuws

menu