Dubbelfunctie piloten mogelijk oorzaak straaljagercrash Bitgum

Het ongeval met de Zwitserse straaljagers vlak voor de Luchtmachtdagen in 2016, is mogelijk veroorzaakt doordat de betrokken piloten een dubbelfunctie hadden en in verschillende toestellen vlogen.

Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die woensdag is gepubliceerd.

Het ongeval vond plaats op 9 juni 2016. Twee F5-straaljagers van het Zwitserse demonstratieteam Patrouille de Suisse raakten elkaar tijdens een oefening. Het ene toestel kon daarna veilig landen op de basis, het andere toestel werd onbestuurbaar. De piloot moest de schietstoel gebruiken en kwam neer in een glazen kas van paprikakwekerij Vink Sion in Bitgum. Hij raakte lichtgewond. Het toestel kwam terecht in de grote vijver naast de boerderij van de familie Vink aan De Bodde 5 .

Dubbelfunctie

Anders dan bij andere demonstratieteams, vervulden de Zwitserse piloten een dubbelfunctie. Zij vlogen normaliter op de reguliere toestellen van de luchtmacht, de F18 Hornet en waren tijdelijk lid van het demonstratieteam dat met de F5 Tiger vloog.

,,Het vliegen van zowel operationele als demonstratievluchten met meerdere vliegtuigtypen, beperkte trainingsvluchten en geen adequate procedures in het geval dat een piloot zicht verliest op andere vliegtuigen, hebben mogelijk een rol gespeeld in het ontstaan van het ongeval’’, aldus de conclusie van de Onderzoeksraad.

Ook Zwitsers onderzoek

Volgens een overeenkomst tussen de Zwitserse en Nederlandse overheid uit 2007, wordt in onderling overleg bepaald wie het onderzoek uitvoert bij ongevallen en incidenten in het ene land waarbij militairen uit het andere land betrokken zijn. In dit geval besloot de Koninklijke Luchtmacht geen onderzoek in te stellen waarna het onderzoek door de Zwitserse militaire autoriteiten werd uitgevoerd, daarbij geassisteerd door de Koninklijke Marechaussee. Omdat dit onderzoek mede een strafrechtelijk en/of tuchtrechtelijk karakter had, besloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onafhankelijk veiligheidsonderzoek naar dit ongeval in te stellen.

Nieuws

Meest gelezen