Druk op Friese beddencapaciteit voor corona neemt rap toe

De druk op de beddencapaciteit voor coronapatiënten neemt toe. Komende weken wordt het spannend, meldt het Provinciaal Regieteam Capaciteit.

Het coronacentrum in Heerenveen.

Het coronacentrum in Heerenveen. FOTO JILMER POSTMA

Het regieteam roept verpleeghuizen en woonzorgcentra op coronapatiënten zoveel mogelijk zelf op te vangen, om ruimte te behouden in het coronacentrum in Heerenveen. Daar zijn nu 24 bedden bezet.

Er zijn weliswaar 84 bedden voor Covid-zorg (coronapatiënten die herstellen van ziekenhuiszorg, niet in een ziekenhuis behandeld willen worden of niet thuis behandeld kunnen worden), maar vooralsnog is er voor slechts 30 bedden personeel. Het coronacentrum moet bovendien een aantal bedden vrijhouden voor ernstige gevallen, meldt Jan Arendz als woordvoerder van het Provinciaal Regieteam Capaciteit.

Steeds meer coronabesmettingen in verpleeghuizen

Het coronavirus duikt sinds een maand weer steeds meer op in verpleeghuizen in Friesland. De afgelopen week zijn twintig bewoners positief bevonden. Volgens het coronadashboard van de rijksoverheid is het virus de afgelopen vier weken in zeven Friese instellingen vastgesteld (vermoedelijk zijn dit er meer).

Dit komt overeen met de gegevens van GGD Fryslân, zegt Arendz. ,,De afgelopen week zien we besmettingen in twaalf instellingen, in een aantal gevallen gaat het alleen om besmette medewerkers, in de andere gevallen gaat het steeds om één of twee besmettingen.”

Zorggroep Hof en Hiem werd vrijdag geconfronteerd met twee besmettingen bij bewoners van Talma Hiem in Balk. Eerder deze herfst had de zorggroep te maken met zes besmettingen in Suderigge in Lemmer. Vijf van die bewoners konden nog naar het coronacentrum, het oude Anna Schotanus in Heerenveen.

,,Dat was een dag of tien geleden, toen was het veel minder druk”, zegt Hof en Hiem-bestuurder John van Arnhem. De twee bewoners uit Balk worden nu op hun eigen appartement verzorgd. ,,Dat kan ook, want zij hebben milde, griepachtige klachten. Ze worden geïsoleerd, in volledige bepakking verpleegd.”

Kleinere zorginstellingen

Het coronacentrum in Heerenveen is bedoeld voor cliënten van kleinere zorginstellingen. Van grotere verpleeghuizen wordt verwacht dat ze zelf een corona-afdeling inrichten. ,,Ik wil onszelf geen Calimero noemen, maar onze schaalgrootte is net niet toereikend voor een aparte unit” , aldus Van Arnhem.

De kleinere instellingen leveren ook personeel aan het coronacentrum. ,,Twee medewerkers van Talma Hiem zouden daar vandaag beginnen”, zegt Van Arnhem. ,,Door een beroerde samenloop van omstandigheden, die corona-uitbraak, hebben we ze nu eerst zelf nodig.”

'We moeten de prioriteiten op het juiste moment stellen'

GGD Fryslân maakt om privacyredenen niet bekend in welke verpleeghuizen besmettingen zijn vastgesteld - dat moeten de instellingen zelf doen. De grootste uitbraken vonden tijdens de tweede golf plaats bij Bennema State in Hurdegaryp (vijftien besmette bewoners) en de Talant-locatie De Wynbrekker in Damwâld (acht besmette cliënten).

Ook in de vier Friese ziekenhuizen neemt de druk op de bedden toe. Dat komt vooral door de overplaatsing van patiënten uit de Randstad. Op de intensive care liggen 15 patiënten met Covid-19, van wie 8 van buiten het Noorden. Op de gewone verpleegafdeling liggen 32 Covid-patiënten, van wie 13 uit andere regio’s dan Noord-Nederland.

Lees ook | Corona-centrum in Heerenveen moet ziekenhuizen ontlasten bij tweede golf

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus