Drugslabverdachte bij de rechter: 'Ik was voortdurend onder invloed van amfetamine. U wilt niet weten hoe ik me voelde'

FOTO LC/JAAP RUURD FEITSMA

Als het aan de officier van justitie ligt, gaan een man uit Triemen (38) en een man uit Overijssel (52) 3,5 jaar de cel in vanwege het maken van synthetische drugs

Het lab waarin ze dit zouden hebben gedaan, werd op 11 december vorig jaar ontmanteld. Het stond in een garagebox aan de Ceresweg op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden. De politie sprak destijds van ,,een grote klap.’’

De Triemster ontkende dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden alle betrokkenheid. De 52-jarige man, die voorheen in Zwolle woonde, nu geen vaste verblijfplaats heeft en sinds de inval gevangen zit, nam alle schuld op zich. Hij werd toen op heterdaad betrapt.

Hij zei de loods van de Triemster te huren, maar benadrukte dat de verhuurder niet wist wat daar binnen gebeurde. ,,Ik handelde absoluut alleen. Er is nóóit iemand anders geweest.’’

'Ik zou het u niet kunnen zeggen'

De mannen zouden slechts sporadisch contact hebben gehad. Bij de officier wilde dat er evenwel niet in. ,,Uit onderzoek van de politie is het tegendeel gebleken.’’ Observanten zagen hen meerdere malen samen. En dan waren er nog talloze appjes en Telegramberichten.

De 52-jarige zei geen idee te hebben over de ware identiteit van de mensen achter de namen in zijn telefoon. ,,Ik ben voortdurend onder invloed van amfetamine geweest. U wilt niet weten hoe ik me voelde.’’ Of de Triemster ‘Jaap Aap’ was, zoals wordt vermoed? ,,Ik zou het u niet kunnen zeggen.’’

De mannen kwamen dankzij een anonieme tip in beeld. De Triemster, die oorspronkelijk uit Leeuwarden komt en er een cafetaria dreef, zou betrokken zijn bij het maken van drugs. De Zwollenaar was goed voor de dagelijkse productie.

De politie richtte de schijnwerpers vervolgens op hen. En kwam uit aan de Ceresweg en bij een loods aan de Aldebaranweg, enkele straten verderop. Die bleek te fungeren als opslagplek. Over wie welke rol had bij deze box, deden verschillende lezingen de ronde. ,,Ik heb nu drie versies gehoord, ik weet het niet meer’’, sprak de officier. Hij besloot het te houden op die van een getuige.

De officier eiste tegen beide mannen 3,5 jaar cel. De Zwollenaar had al voor zijn aanhouding aangegeven hulp te willen om zijn leven op de rails te krijgen.

Opnieuw vastzitten zou de Triemster in moeilijkheden brengen. Zijn vriendin is in oktober uitgerekend. Ook moet hij dan iemand in dienst nemen om het werk op hun manege te doen. Uitspraak over twee weken.

Nieuws

menu