Drugslabs rukken op in Friesland, campagne 'Niet onder mijn neus' gestart

Het drugslab in Kootstertille. Foto: Politie.nl

Drugslabs rukken op in Friesland. Om die stijgende lijn een halt toe te roepen, beginnen anti-ondermijner RIEC, de politie en LTO een campagne om mensen bewust te maken van de gevaren die dergelijke chemische fabriekjes met zich meebrengen.

Twee laboratoria werden er in 2020 opgerold in de provincie, in Wanswert en Langweer. Viermaal trof iemand drugsafval aan tegen een keer in het jaar daarvoor.

In de eerste twee maanden van 2021 zijn er echter al drie drugsfabriekjes aangetroffen, namelijk in Miedum , Minnertsga en Kootstertille . Met een dergelijke stijging doet Friesland niet onder voor de landelijke trends, zo blijkt uit het rapport Landelijk Overzicht Synthetische Drugs 2020. Want in het hele land is een toename van opgerolde drugslabs geconstateerd.

‘Waaier’

Daarom spreekt de politie niet van een ‘waterbedeffect’, maar van een ‘waaier’ , haalt Joop de Schepper aan, hoofd operaties van de Eenheid Noord Nederland bij de landelijke politie. ,,De drugslabs verplaatsen zich niet via Noord-Brabant en Gelderland naar het Noorden, maar waaieren uit over het hele land.’’

De politie zette het laatste jaar extra capaciteit in om drugslabs op te sporen. Dit gebeurde middels drie zogeheten interventieteams.

Maar alleen politie en justitie zullen deze ontwikkeling niet tot stilstand brengen, realiseren de beide organisaties zich. Daarom starten anti-ondermijningsorganisatie Regionaal Informatie- en Expertise Centra (RIEC), politie en LTO volgende week de campagne ‘Niet onder mijn neus’.

Tips uit gemeenschap

Door tips uit de gemeenschap hopen ze mensen die een drugslab willen opzetten of er al een draaien te kunnen oppakken. Want labs kunnen ontploffingen en milieuschade tot gevolg hebben. En vermenging van boven- met onderwereld.

Na het aan het licht komen van een chemisch fabriekje verklaren omwonenden vaak toch wel verdachte signalen te hebben waargenomen. ,,Met terugwerkende kracht gaan mensen dingen plaatsen’’, zegt De Schepper. ,,Maar wij willen ze dusdanig weerbaar krijgen dat ze ons eerder waarschuwen. Het liefst nog voordat het lab er is.’’

‘Doe navraag’

En dat begint al bij het controleren van personen die een leegstaande ruimte willen huren. ,,Is diegene die hij zegt die hij is? Trek hem na. Staat iemand ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Noteer het kenteken. Doe navraag bij anderen of zij misschien ook een verzoek hebben gehad’’, zegt De Schepper. ,,Want als vier mensen vraagtekens bij een bepaalde persoon plaatsen, denkt de vijfde wel na voordat hij met hem zee gaat.’’

Het moet voor criminelen onaantrekkelijk worden zich in het Noorden te vestigen, zo merkt hij op. Dus wil hij die loodgieter bij een niet pluis gevoel waarschuwen die leidingen niet aan te leggen. ,,Niet onder mijn neus.’’

Nieuws

Meest gelezen