Droogte: waterverbruik stijgt, Vitens tipt gras tussen de bloemen te leggen

FOTO ANP

De droogte houdt maar aan. Het advies van waterbedrijven om zuinig te zijn met water wordt weliswaar (beperkt) opgevolgd, maar ‘herhaaloproepen’ blijven noodzakelijk, meldt waterbedrijf Vitens.

Als gevolg van de aanhoudende droogte (woensdag vindt hierover landelijk ‘crisisoverleg’ plaats in Lelystad) ligt het verbruik van drinkwater al wekenlang hoger dan normaal. Wel wordt het verbruik, na de oproep van waterbedrijven ruim twee weken geleden, inmiddels beter verspreid over de dag.

Op een normale dag levert Vitens 1 miljoen kubieke meter water, laat het bedrijf weten. Aan het begin van de huidige droogteperiode, ruim twee weken geleden , was dit plots 1,35 miljoen kubieke meter per dag.

Na enkele ‘kalmeringsoproepen’ van de waterbedrijven liep dit terug tot 1,19 miljoen kubieke meter per dag, eind vorige week. De trend is echter weer omgeslagen. Inmiddels levert Vitens 1,23 miljoen kubieke meter water per dag, aldus het bedrijf maandag.

Advies per mail

Het advies van waterbedrijven was en is om tijdens piekuren, tussen zes en negen uur ‘s morgens en tussen zes en tien uur ‘s avonds, het waterverbruik te beperken . Klanten van Vitens, dat actief is in Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht, kregen dit advies twee weken geleden al, per mail.

,,Later hebben wij die oproep nog enkele keren herhaald, opnieuw per mail en ook op Facebook’’, zegt Vitens-woordvoerder Caroline van der Veeken. ,,Het heeft gewerkt, de spreiding is nu beter.’’

Maar het blijft oppassen. Het verbruik neemt weer licht toe, geeft Van der Veeken aan. ,,Hopelijk blijft het enigszins stabiel, ook als de voorspellingen uitkomen dat het de komende tijd niet bepaald frisser en natter gaat worden.’’

Nederland gaat op vakantie

Ze heeft goede hoop. ,,Nederland is of gaat nu op vakantie, althans Midden- en Zuid-Nederland. Dat scheelt natuurlijk.’’

Wel blijft de oproep van de waterbedrijven van kracht om zuinig te zijn met water. Van der Veeken: ,,Dat is ook nodig, zo blijkt wel uit de lichte stijging van de afgelopen dagen.’’

Eerder deze zomer gaf Vitens al tips. Drinken blijft in deze tijden belangrijk, stelde het bedrijf toen, maar waterslurpende activiteiten als de tuin sproeien, de auto wassen, zwembadjes vullen en vaatwassers aanzetten, kunnen beter op een ander moment.

Nog meer tips

Het waterbedrijf riep ook in voorgaande jaren op niet in bad te gaan en bij het douchen de kraan dicht te doen tijdens het inzepen. Hier heeft Vitens nu enkele adviezen aan toegevoegd :

- Wie een grasveld heeft, kan het maaisel gebruiken en dat in de perken tussen zijn bloemen of struiken leggen. Hierdoor krijgt onkruid geen kans en blijft de grond langer vochtig.

- Zet een bak in de gootsteen die het water opvangt, bijvoorbeeld tijdens het wassen van groenten. Dit water kun je gebruiken om planten water te geven.

- Gebruik het water uit de opvangbak van de wasdroger voor de planten of tuin of gebruik het voor de schoonmaak.

Nieuws

menu