Dronryp krijgt na 142 jaar een nieuw dak op het dorpshuis

FOTO GOOGLE STREETVIEW

Multifunctionele accommodatie d’Ald Skoalle in Dronryp krijgt 20.000 euro van gemeente Waadhoeke voor een nieuw dak met zonnepanelen. Het oude is na 142 jaar aan vervanging toe.

Tot 1975 was het de dorpsschool en zaten de schoolkinderen van Dronryp er in de banken. Toen die verhuisden naar een nieuwe openbare school, werd het oude pand aan de Hobbemasingel het thuis voor diverse clubs en verenigingen. Nog weer later ging het MFA d’Ald Skoalle heten en bood het ook onderdak aan de bibliotheek.

Al die jaren zaten de Dronrypster onder hetzelfde pannendak dat daar bij de bouw in 1874 op was gelegd. Tot de dag van vandaag.

Lek

Toen voormalig gemeente Menameradiel het gebouw overdroeg aan stichting mfa d’Ald Skoalle werd het in 2014 en 2015 eerst nog helemaal geïsoleerd en voorzien van nieuwe verwarming. Bij die opknapbeurt werd het dak niet meegenomen. Nu zeven jaar later wordt dat hoog tijd, want de pannenkap lekte een tijdje en is in slechte staat.

Zonnepanelen

Dronryp krijgt 20.000 euro van gemeente Waadhoeke om het dak weer spic en span te maken. De stichting gebruikt het geld ook om het gelijk te verduurzamen met isolatie en zonnepanelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland