75 hectare heide brandt af bij grote natuurbrand bij Wateren

In Wateren, net over de Drents-Friese grens ten zuiden van Appelscha, woedt dinsdagmiddag een zeer grote heidebrand. Het plaatsje ligt bij het Drents-Friese Wold en het Doldersummerveld, twee grote natuurgebieden. Een blushelikopter zou onderweg zijn. Beelden: Jaring Rispens.

In Wateren, net over de Drents-Friese grens ten zuiden van Appelscha, is dinsdag ruim 75 hectare heide afgebrand. Het kostte de brandweer uren om het vuur onder controle te krijgen.

Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Geruchten dat twee jongens zijn opgepakt op verdenking van brandstichting blijken niet te kloppen.

Bij het bestrijden van de brand zijn in totaal 150 brandweermannen ingezet. Zij maakten gebruik van zestien tankautospuiten en acht watertanks met een capaciteit van 15.000 liter water per stuk. Ook stonden zes ambulances stand-by.

In eerste instantie werden acht brandweerkorpsen opgeroepen, waaronder die van Appelscha en Noordwolde. Later werden dit er veel meer, onder andere uit Lemmer, Joure, Wolvega en Tjalleberd. De brandweerwagens konden niet de afgebrande heide oprijden omdat dit teveel schade aan de natuur zou veroorzaken.

Ook boeren uit de omgeving hielpen met het bestrijden van de brand. Een groot deel van het gebied werd bovendien afgezet vanwege de rookontwikkeling. Door de wind grepen de vlammen bovendien snel om zich heen.

Blushelikopter van Defensie ingezet

Om 17.45 uur kregen de brandweerlieden op de grond versterking van een blushelikopter van Defensie. Het ging om een chinook met daaronder een waterzak, de bambi bucket genaamd, waar 10.000 liter water in kan.  De heli zou ook ingezet worden bij de  grote brand op Schiermonnikoog  maar werd toen op het laatste moment afbesteld.

De helikopter vulde eerst in de Achterste Plas, een zandafgraving bij Hoogersmilde, de waterzak en gebruikte later ook water uit de Canadaplas tussen Wateren en Appelscha. Het vullen kan alleen gebeuren op een plek waar het water diep genoeg is, geen obstakels zijn en geen mensen zwemmen. Behalve de chinook cirkelde ook een politiehelikopter in de lucht om de brand van boven in kaart te brengen.

(Tekst loopt door onder afbeelding en video's)

Campings ontruimd

In de direct omgeving liggen meerdere recreatieparken en campings. Campings Hertenweide, Zonnekamp, De Blauwe Lantaarn en park Beek en Brink zijn ontruimd. De campinggasten worden onder meer opgevangen in de Alberthoeve .

Op De Blauwe Lantaarn is een persoon onwel geworden. Deze is met een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een groot deel van de gasten kon vanaf 21.00 uur terugkeren naar hun tenten en caravans. De brandweer blijft de hele nacht in het gebied om na te blussen en in te grijpen als het vuur weer oplaait.

Wateren ligt bij het Drents-Friese Wold en het Doldersummerveld, twee grote natuurgebieden.

App-gebruikers klikken hier voor de video's.

Nieuws

Meest gelezen

menu