Drone-inspectie in woonwijk? Dokkumer Aeroscan legt uit over privacy

Geen zorgen, zegt de Dokkumer start-up Aeroscan. De privacy van huurders van WoonFriesland zal echt worden gewaarborgd, als een drone woningen gaat inspecteren.

Dat sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland gebruik gaat maken van drones om huurwoningen - aan de buitenkant - te inspecteren, leidde tot behoorlijk wat reacties onder de lezers van de Leeuwarder Courant.

Een aantal op een rijtje:

,,Kom maar langs, ik maai ‘m zo uit de lucht’’

,,Zeer slecht idee, schending op de privacywet’’

,,Verschrikkelijk idee, we zijn geen één of ander nummer, kom gewoon persoonlijk langs, wel zo sociaal’’

,,1 aprilgrap? Hoop ik?’’

De reacties op het artikel zijn dus niet positief van aard. WoonFriesland voerde vorige week met Aeroscan - dat de vluchten doet - een proef uit in Donkerbroek. Die verliep naar wens. De omwonenden - die van tevoren middels een brief op de hoogte werden gebracht - stonden er niet negatief tegenover. Maar het feit dat er een drone door de woonwijken vliegt die foto’s maakt, roept een aantal vragen op.

Lees ook: Een drone van WoonFriesland voor je raam? Je hoeft je geen zorgen te maken over privacy

Niet iedereen is bekend met de technologie die achter drones schuil gaat en de vele innovaties in deze sector. Drones werden in eerste instantie gebruikt voor militaire doeleinden. ,,Daarna is het grof gezegd een beetje vertaald naar speelgoed’’,zegt Mark Nicolai, de 29-jarige directeur van Aeroscan. ,,Je zag een wildgroei, iedereen had een drone en vloog over natuurgebieden en tuinen.’’

Onwetendheid

De professionele markt is al enkele jaren in opmars en verdrijft de recreatieve sector naar de achtergrond. Drones die in woonwijken vliegen komen wel erg dicht bij de mensen. Dat weet ook Nicolai. Hij gaat het liefst het gesprek met ze aan. ,,Het doel dat wij met de drone hebben, is om woningen kwalitatief goed te houden. We hebben inmiddels tien pilots in heel Nederland gedaan en je merkt dat de meeste mensen het interessant vinden, maar een klein percentage stelt kritische vragen. En terecht, ik zou er ook alles over willen weten. Het is misschien een stukje onwetendheid, men weet niet wat drones kunnen doen.’’

Vergunning

Maar binnen de bebouwde kom vliegen, dat mag toch helemaal niet? Het is een veelgestelde vraag. Begrijpelijk, vindt Nicolai. Aeroscan kreeg eind vorig jaar toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Ministerie van Defensie daar wél te mogen vliegen.

Op de burelen van Aeroscan heerste vlak voor de kerstdagen een juichstemming. De zo gewenste vergunning om in woonwijken op te mogen stijgen, was binnen. En dat was een zwaar traject, beaamt Nicolai. De eerste stap werd in 2017 gezet met het verkrijgen van een professionele dronevergunning. Daar horen echter wel beperkingen bij. In de bebouwde kom vliegen is, particulier en voor bedrijven, dan nog uit den boze.

Aeroscan wilde ook in stedelijk gebied vliegen, maar deze vergunning bestond nog niet. Daarmee toog Nicolai naar de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. De maatschappelijke relevantie - betere woningen betekent gezondere en gelukkigere mensen - werd daar kenbaar gemaakt, net als het feit dat Nederland leidend wil zijn op het gebied van dronegebruik.

,,Uiteindelijk kregen wij als eerste de vergunning.’’ Inmiddels zijn er ook andere bedrijven die in wijken mogen vliegen.

Denkwijze overboord

Vanuit de lucht maakt de camera op het apparaat foto’s van het dak, het metselwerk en de kozijnen. Alle scheurtjes, afbladderende verf en dakschade is zichtbaar. De denkwijze dat een dronepiloot op een schermpje kijkt en talloze foto’s schiet, kan wat Nicolai betreft overboord. De drone wordt geprogrammeerd om zelfstandig zoveel mogelijk vastgoed zo efficiënt mogelijk in kaart te brengen. Wat er binnen gebeurt, wordt niet vastgelegd.

Privacy

,,Het systeem programmeert de woning vanuit de lucht en let daarbij zoveel mogelijk op de details in de dakbedekking en de goot.’’ Speciale technologie voor beeldherkenning gaat gezichten en kentekens ‘blurren’. Vervolgens kan de gebruiker informatie krijgen over de staat van het onderhoud van de woning, zodat op het juiste moment onderhoud kan worden uitgevoerd.

Nicolai: ,,Dat is ook een eis van de Autoriteit Persoonsgegevens. We hebben met wetgeving te maken en moeten handelen in overeenstemming met privacywet. ’’

Regels

Bij inspecties is altijd zichtbaar dat er een vlucht wordt uitgevoerd en wordt de landingsplaats afgezet. Bewoners krijgen een brief met uitleg over de procedure en Aeroscan plaatst waarschuwingsborden op straat. ,,Er loopt ook iemand mee die kijkt of de voorwaarden van de vergunning worden nageleefd. We zijn aan het doorontwikkelen en willen ons absoluut aan de regels houden.’’

Nieuws

menu