Drietal sleurde man uit brandende auto: 'We hebben hem over de stoelen heen eruit getrokken'

Foto: Facebook Herma Reinders

Jelle Stoker en Johann Velkers uit Heerenveen en Jouke Wobma uit Aldeboarn hebben vorige week het leven van een automobilist gered door hem uit een brandende auto te sleuren.

De automobilist was bij de afslag van de A32 in de richting van Joure uit de bocht gevlogen. Na het ongeval vloog de auto in brand, terwijl de bestuurder er nog in zat en er niet zelf uit kon komen.

Stoker was als eerste bij het ongeval aanwezig. Hij probeerde de man uit de auto te halen via de voorruit. Dat mislukte. Wobma en Velkers stopten eveneens. ,,We zagen iemand radeloos met zijn handen in de lucht staan zwaaien bij een brandende auto. Die persoon riep dat er nog iemand in de auto zat.”

Velkers zag de achterklep van de auto een beetje open staan. ,,Ik heb hem vervolgens verder opengetrapt. Gelukkig bleek de bestuurder zijn gordel al af te hebben. Maar hij was helemaal verdwaasd en reageerde nergens op. We hebben hem toen over de stoelen heen de auto uitgetrokken.”

Automatische piloot

Hoewel de vlammen aan de voorkant uit de auto sloegen, aarzelden de mannen geen moment om in actie te komen. ,,De warmte van het vuur voel je op zo’n moment niet. Alles gebeurt op de automatische piloot”, zegt Stoker, die toevallig bij zijn paard in een tegenovergelegen weiland was en meteen in actie kwam toen hij het vuur zag.

Nadat eerst Velkers en vervolgens Wobma stopte, lukte het om de automobilist te redden. Een passerende agent wees ze erop de man met koud water in zijn nek enigszins bij bewustzijn te brengen.

Wobma: ,,Het enige wat de automobilist de hele tijd zei was: ‘Ik ga dood, ik ga dood’. Ik denk ook dat we geen minuut later hadden moeten komen als je die vlammen zag. Gelukkig stond de wind zo dat het vuur niet de auto in werd geblazen.”

Voor Velkers voelde het aan alsof er een film werd afgedraaid, zo geeft de Heerenvener aan. ,,Je linkerhersenhelft zegt: ‘Het was toch eigenlijk niks?’. Aan de andere kant, als je de foto’s en het vuur ziet, dan is het een hele rare gewaarwording. Met zijn drieën hebben we gewoon ons werk gedaan. Helden zijn hele andere mensen.”

Ontmoeting

Ondertussen heeft de politie aan de betrokken mannen laten weten dat het goed gaat met de automobilist. Daarnaast heeft diens broer aan Stoker, Velkers en Wobma laten weten dat de bestuurder hen graag wil ontmoeten. Dit uit dankbaarheid voor het redden van zijn leven.

Nieuws

menu