Driehonderd Friezen slachtoffer in toeslagenaffaire

Bijna driehonderd Friezen zijn het slachtoffer in de toeslagenaffaire. Dat zegt Friso Douwstra, wethouder van Leeuwarden. Negentig van hen wonen in Leeuwarden.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren bij duizenden ouders onterecht de kinderopvangtoeslag stopgezet en teruggevorderd. De affaire staat bekend als de toeslagenaffaire. Intussen hebben zich 26 duizend gedupeerden gemeld. Om hen schadeloos te stellen, is er naar schatting zo’n honderd miljoen euro nodig. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen wil nu dat de gemeenten de slachtoffers van de Belastingdienst gaan helpen omdat veel van hen door de affaire met grote problemen kampen. ,,De staatssecretaris vindt dat de beste oplossing omdat alle mensen in gemeenten wonen”, zegt een ontstemde Friso Douwstra. ,,Dat was het argument. Maar hoe gemeenten dat moeten doen, zegt ze er niet bij. En er is ook geen geld toegekend voor die hulp.”

'Achter iedere gedupeerde zit een verhaal'

Wethouder Friso Douwstra houdt zich met de toeslagenaffaire bezig als lid van de kopgroep van de commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die commissie onderhandelt namens de gemeente met de staatssecretaris over de afhandeling van de affaire.

,,De Belastingdienst wilde ons niet eens de aantallen en de gegevens van de gedupeerden geven”, verbaast Douwstra zich. ,,Via via hebben we van het ministerie nu een lijst met het aantal gedupeerden in Friesland. Maar geen adressen. Geen dossiers. Niets.”

Douwstra maakt zich kwaad. ,,Achter iedere gedupeerde zit een verhaal. De affaire heeft tot vreselijke situaties geleid. Mensen zijn in de schulden terechtgekomen, failliet gegaan. Die mensen moeten schadeloos gesteld worden. Maar als wij als gemeenten die mensen moeten helpen dan hebben we toch op zijn minst de informatie nodig om dat te kunnen doen. We zijn als overheid een schild voor de zwakkeren, als de Rijksoverheid dat niet wil zijn dan doen wij het wel, maar sla ons zwaard niet uit de handen.”

De onderhandelingen tussen de gemeenten en staatssecretaris Van Huffelen worden donderdag hervat. Maar staan op klappen. ,,De staatssecretaris beweert dat ze ons als commissie een voorstel heeft gedaan. Maar dat is onjuist, dat heeft ze niet.”

'We kunnen er gewoon niet nog een taak bij hebben'

Het plan van de staatssecretaris om de gemeenten de problemen op te laten lossen die door de Belastingdienst zijn veroorzaakt, zit Douwstra ook om een andere reden dwars. ,,Er wordt weer een taak over de schutting gegooid, op het bordje van de gemeenten. Maar hoe moet onze sociale dienst dit oplossen? Die staat al onder druk. Ook daarover is nog niets duidelijk. En we kunnen er gewoon niet nog een taak bij hebben.”

De toeslagenaffaire kwam twee jaar geleden aan het licht door toedoen van dagblad ‘Trouw’ en ‘RTL Nieuws’. In de Tweede Kamer bemoeien CDA-parlementariër Pieter Omtzigt en SP-er Renske Leijten zich intensief met de affaire. ,,En de staatssecretaris verwacht dat er nog twee jaar nodig is om alle gedupeerden te compenseren.”

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat de gegevens van de gedupeerden niet mogen worden overhandigd in verband met privacywetgeving.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland