Drie aanhoudingen na ongeregeldheden bij Cambuurstadion

De politie heeft zondagavond drie aanhoudingen verricht na de ongeregeldheden in Leeuwarden rond de wedstrijd van Cambuur tegen Utrecht.

,,Er is met stenen naar de politie gegooid, er is vuurwerk afgestoken en er zijn vernielingen gepleegd. Daarvoor zijn zij aangehouden’‘, zegt woordvoerder Anne Kok.

Via sociale media was opgeroepen om zondag tijdens de wedstrijd bij het stadion tegen de coronamaateregelen te protesteren. Voor aanvang van de wedstrijd verzamelden zich daar zeker driehonderd mensen. Enkele tientallen drongen ook het stadion binnen door een hek te forceren. De wedstrijd werd in de beginfase twee keer kort gestaakt omdat vuurwerk op het veld werd gegooid.

Politie bekogeld met vuurwerk, agenten richten wapen

Het duel werd wel hervat, maar rondom het stadion was het onrustig. Agenten werden door relschoppers met flessen en vuurwerk bekogeld. In de Coopmansstraat, vlak bij het stadion, werden containers in brand gestoken en op straat gegooid. Op beelden is te zien dat er vuurwerk naar de politie en Mobiele Eenheid (ME) wordt gegooid. Ook werd een politiemotor vernield. Op enig moment voelden enkele agenten zich genoodzaakt een wapen te richten, zegt de politiewoordvoerder, maar er is niet geschoten.

 

Nadat de ME opgeroepen had om te vertrekken en enkele charges uitvoerde, vluchtten de relschoppers de woonwijk in. Het Cambuurplein stroomde vlot leeg. Twee helikopters van de politie vlogen boven de Cambuurwijk rond en hielden de situatie in de gaten.

In de wijk keerde de rust vervolgens langzaam terug. Rond 22.45 uur waren er volgens de politiewoordvoerder nog ‘her en der enkele groepjes’ verspreid in de wijk aanwezig. Wat de schade van de vernielingen is en of er mensen gewond geraakt zijn, kon de politiewoordvoerder zondagavond niet zeggen. ,,We hebben het beeld nu nog niet helemaal scherp.’‘

Nieuws

menu