Drachtster Zwembad De Welle op de Tussendiepen? Raadsleden sceptisch over vliegwiel-effect

Een groot deel van de Smallingerlandse gemeenteraad is er nog niet van overtuigd dat nieuwbouw van zwembad De Welle op de Tussendiepen in Drachten de beste oplossing is.

Mogelijk toekomstbeeld van de Tussendiepen, inclusief zwembad.

Mogelijk toekomstbeeld van de Tussendiepen, inclusief zwembad.

Een excursie waarbij raadsleden vrijdag de drie onderzochte zwembadlocaties in Drachten bezochten en zich lieten bijpraten, heeft de bedenkingen niet weggenomen. ELP, de grootste partij, wil het zwembad nog steeds liever aan de Noorderhogeweg. Daar is de bereikbaarheid beter, zegt voorman Yntze de Vries. D66 houdt vast aan de Sportlaan. Bij de PvdA en ChristenUnie overheersen twijfel, het CDA kiest liever ook voor een andere plek.

Op basis van nieuw onderzoek verwacht het net aangetreden zakencollege van Smallingerland dat een zwembad op de Tussendiepen als vliegwiel fungeert voor nieuwe bedrijvigheid en dynamiek in de directe omgeving. Andere ondernemers zullen ook gestimuleerd worden om in het gebied te investeren.

‘Doel wordt middel’

,,Wij krijgen het gevoel dat het zwembad, dat ooit een doel op zich was, nu een middel wordt”, zegt Jouke de Jong (CU). Zijn partij ,,laat zich graag overtuigen” door het college zegt hij, maar op de Tussendiepen hangt het wel erg af van andere partij die ook een duit in het zakje moeten doen. ,,Stel dat die investeringen er niet komen, of het duurt te lang. Dan heb je over tien jaar alleen maar een zwembad op een industrieterrein.”

Karin van der Velde (CDA) is na de excursie van vrijdag niet gerustgesteld. ,,We hebben mooie verhalen van ondernemers gehoord, maar het is wel echt iets van de lange termijn.” Ron van der Leck (D66) noemt het plan ,,boterzacht”.

Philips

De beoogde locatie op de Tussendiepen is nog eigendom van Philips. Volgens topambtenaar Evert Visser ligt er al een koopovereenkomst met de gemeente. Wanneer de raad volgende maand het collegevoorstel bespreekt, moet die ook over de grondaankoop een besluit nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Smallingerland