Drachtster Boys moet door fout langer wachten op kunstgrasveld & gaat Afsluitdijk weer open voor fietsers en wandelaars? | nieuws uit Friesland van 9 maart

Beeld: LC

Beeld: LC

,,Een heel sympathiek initiatief.’’ Staatssecretaris Vivianne Heijnen ziet het helemaal zitten om de Afsluitdijk af en toe te openen voor recreanten. Zij gaat in overleg. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

CDA en D66 in de Tweede Kamer riepen donderdag hiertoe op , tijdens een debat over mobiliteit, fietsen en wandelen. ,,Stel de Afsluitdijk tenminste een keer per maand een heel weekend open voor fietsers en wandelaars’’, zei CDA-Kamerlid Harmen Krul. ,,Het is een geweldige route. In het weekend liggen de werkzaamheden toch stil.’’

Foutje gemeente Smallingerland: Drachtster Boys moet langer wachten op extra kunstgrasveld

Drachtster Boys moet maanden langer wachten op een extra kunstgrasveld. Een fout bij de gemeente Smallingerland is de oorzaak.

De raad ging eerder al akkoord met een bijdrage voor het veld, maar een krediet werd vervolgens niet opgenomen in de begroting. Gevolg is dat de huidige aanbesteding wordt stopgezet, de raad opnieuw groen licht moet geven en de aanbestedingsprocedure daarna opnieuw begint.

Busdienst tussen Balk en Bolsward straks weer op volle toeren. ‘Resultaat van stem laten horen en opkomen voor je leefbaarheid’

Woensdag maakte de provincie Fryslân bekend dat een aantal bussen die door bezuinigingen kwamen te vervallen worden hersteld. Dat is mogelijk dankzij de stakingen , zei gedeputeerde Avine Fokkens (VVD) woensdag.

De meeste overgebleven bustijd wordt ingezet voor lijn 44/544 Bolsward-Workum-Koudum-Bakhuizen-Oudemirdum-Balk. In dat gebied was de onvrede groot toen vorig jaar de ritten werden geschrapt. „Wij hebben op een heel nare manier ervaren dat van de een op de andere dag een stukje leefbaarheid wegviel”, vertelt Ilse Vessies-Meij uit Hemelum die de petitie initieerde.

Waarom een 30-urige werkweek juist wel en juist niet een goed idee is: ‘Er zitten haken en ogen aan’

CNV-voorzitter Piet Fortuin uit Drachten windt er geen doekjes om: meer uren werken zou een kortzichtige oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt en zelfs volstrekt achterhaald. Vier dagen werken leidt tot minder burn-outs en ziekteverzuim , is het idee.

Joyce Walstra, voorzitter van MKB Noord, kijkt daar iets anders naar. Meerdere keren zag zij dat mensen die hun vijfdaagse werkweek terugschroefden naar vier dagen vervolgens proberen al hun werk in die vier dagen af te maken. ,,Als je van 36 naar 30 uren per week gaat, dan houd je wel een gat over van zes uren. Prop je dat dan in die dertig uren?”

Gemeente Heerenveen wil meewerken aan komst asielzoekerscentrum. Locatie nog onbekend

De gemeente Heerenveen staat open voor de komst van een permanent asielzoekerscentrum. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gevraagd om een opvangplek voor 450 asielzoekers voor de periode van tien jaar.

Het verzoek van het COA kwam in maart vorig jaar, toen Nederland te maken kreeg met veel vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook uit Syrië en Afghanistan. De gemeente Heerenveen besloot een noodopvang te openen in de Hoekstra-hal. ,,We gaven de crisissituatie prioriteit”, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,Nu zijn we bereid te kijken naar de permanente opvang.”

ING-personeel in Leeuwarden krijgt workshop ‘staken voor beginners’ als de bank niet ingaat op de salariseisen

Als ING niet ingaat op de eisen van de vakbonden, gaat het personeel van de bank staken. ING heeft tot maandag 12.00 uur om met een reactie te komen.

De op handen zijnde staking is uitzonderlijk, want bij de oranje bank lopen werknemers bijna nooit weg bij hun taken. Volgens de vakbonden gebeurde dit zelfs nog nooit, maar dat klopt niet helemaal. ING en de Postbank maakten tot 2009 deel uit van de ING Groep. Onder de naam ‘Postbank’ is in de jaren ‘90 een aantal keren gestaakt.

Verder in het nieuws

* Oud-zeilkampioen Pieter Jan Postma uit Terkaple wordt coach bij olympische ploeg.

* Zonnepaneelbedrijf van broers uit Leeuwarden breidt uit naar Duitsland met oud-directeur Gorillas.

* Hoofdredactie NOS Sport treedt terug na misstanden : ‘Het is heel confronterend, heel verdrietig.’

* Pieter Huistra vervolgt trainerscarrière bij Indonesische subtopper FC Borneo Samarinda.

Tip van de redactie

* Wie de beste nieuweling is bij Cambuur en waarom zege op Go Ahead Eagles meer betekent dan alleen drie punten | Beluister hier de podcast ‘t Hertenkamp

* Statenlid FVD en ex-lid blikken terug op de bewogen afgelopen vier jaar. ,,Het is eeuwig zonde wat er is gebeurd”

* Helft elektrische rijders ruilt stekkerbak in voor fossiele auto als belastingvoordelen wegvallen

* Van dansen tot dineren, je hoeft je als jongere niet te vervelen in Leeuwarden, dit is er te doen in maart