Drachten wil meebewegen met de maatschappij: geen Zwarte Pieten tijdens volgende intocht

. ANP

Geen Zwarte Pieten meer op de eerstvolgende Sinterklaasintocht in Drachten. De organisatie wil meebewegen met de maatschappij.

De ontvangst van Sinterklaas in Drachten gaat dit jaar in principe gewoon door, zegt voorzitter Douwe Blom van ondernemingsvereniging Ha & Ie, maar vanwege corona gebeurt dat hoogstwaarschijnlijk in schouwburg De Lawei. ,,En Zwarte Piet wordt achterwege gelaten.”

Ha & Ie organiseert en financiert in Drachten al jaren de intocht van de goedheiligman. Het besluit om afscheid te nemen van Zwarte Piet is al rond de zomer genomen, zegt Blom. ,,Het is een maatschappelijke ontwikkeling waarvoor je je ogen niet meer kunt sluiten. Sinterklaas moet een feest zijn voor alle kinderen.”

Hoe de nieuwe pieten er uit gaan zien, - roetveeg, regenboog of anders - is nog niet beslist. Wel dat ook de traditionele pietenpruik verdwijnt. Zaken zoals gouden oorringen waren in Drachten eerder al afgeschaft. Volgens Blom moeten de vrijwilligers van de intocht nog over het afscheid van Zwarte Piet worden geïnformeerd.

Drachten is de tweede grote plaats in Friesland waar het tijdperk van Zwarte Piet voorbij lijkt. Voorzitter Cees Anceaux van de Sinterklaasintocht in Leeuwarden zei in juni al in deze krant dat hij zou voorstellen om de figuur dit jaar te schrappen.

Maar daar is het nog niet van gekomen, stelt Anceaux nu. Vrijdag maakte hij bekend dat de traditionele intocht via de Leeuwarder Prinsentuin niet doorgaat.

Lees ook | Geen traditionele intocht voor Sinterklaas in Leeuwarden door corona

In Drachten ligt een alternatief binnen handbereik. Vrijdag had Blom overleg met Lawei-directeur Stef Avezaat. Het voorlopige idee is dat Sinterklaas in een van de theaterzalen plaatsneemt en de kinderen in een soort defilé langs hem lopen, zegt Blom. ,,Eigenlijk draaien we het precies om.” Ouders en kinderen worden verdeeld over meerdere ‘voorstellingen’, om grote groepen en de kans op besmettingen te vermijden. De Lawei werkt het programma nog verder uit.

De gemeente Smallingerland heeft zich nooit in de pietendiscussie willen mengen. Burgemeester Jan Rijpstra zei na 2019 dat het aan de organisatoren van de intocht is om Zwarte Piet wel of niet een ander uiterlijk te geven. ,,Die verantwoordelijkheid nemen ze nu en dat is prima”, aldus Rijpstra in een reactie.

Nieuws

menu