Draaiboek voor een veilige kerst: 7 tips

Samen veilig Kerstmis vieren, is dat überhaupt wel te doen in coronatijd? Ja, zegt deskundige infectiepreventie Nina Lamsma uit Heerenveen. Ze schetst de do’s en don’ts.

Tafel met restanten van het kerstdiner.

Tafel met restanten van het kerstdiner.

1. Kies de geschiktste woning

,,Het grootste risico loop je als mensen te lang te dicht op elkaar zitten. Als je kerst wilt vieren met mensen van buiten je eigen huishouding, doe dat dan bij degene met de grootste woonkamer. Schuif indien mogelijk een tafel aan waar de andere gasten kunnen zitten. Ga niet recht tegenover elkaar zitten, maar zigzaggend. Geef iedereen een vaste stoel en berg stoelen die je niet gebruikt op. Zo voorkom je dat iemand na een toiletbezoek ergens anders gaat zitten.”

2. Denk aan de hygiëne

,,Neem alle contactpunten vooraf af, zoals deurklinken en de handgreep van de koelkast. Zorg voor een schoon toilet. Gewoon reinigen, desinfecteringsmiddelen zijn in huis niet nodig. Herhaal dit als je bezoek weer naar huis is. Leg een schone theedoek, handdoek en vaatdoek neer. De beste tip: laat iedereen bij binnenkomst gelijk de handen wassen en ook nog een keer voor het eten. Gewoon met water en zeep. Grondig, twintig seconden is het advies.”

Lees ook | Het wordt een smetvreeskerst

3. Zo houd je het leuk

,,Maak vooraf duidelijke afspraken over de regels in huis. Naleven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Spreek een looproute af: binnenkomen door de voordeur, even naar buiten door de achterdeur. Blijf niet in het halletje staan kletsen, maar loop meteen door. Zo voorkom je opstoppingen. Wees matig met alcohol, dan voorkom je escalaties én stemverheffingen. Ga niet samen kerstliedjes zingen rondom de kerstboom, maar laat Spotify, de radio of de cd-speler de muziek verzorgen.”

4. Eten en drinken

,,Gebruik kleine schaaltjes verdeeld over de tafel, zodat mensen niet over elkaar heen hoeven te buigen. Met vorkjes of lepeltjes, zodat je er niet met de handen in hoeft. Ieder zijn eigen schaaltje? Nog beter, als je dat kunt regelen. Let erop dat iedereen zijn eigen glas en kopje blijft gebruiken. Het eten bereiden doe je net als anders: eerst goed handen wassen. Haal je boodschappen tijdig in huis, vermijd de drukke momenten en haal zoveel mogelijk in één keer, ga niet vijf dagen achter elkaar naar de winkel.”

5. Ventileren

,,Zet ramen op een kier. Zit je langere tijd bij elkaar? Las dan na drie uur een wandelingetje in en zet ondertussen de deuren en ramen tegenover elkaar open. Na 10, 15 minuten is de lucht in huis ververst.”

6. Testen, mondkapjes en handschoenen geven schijnveiligheid

,,Een test voor je op bezoek gaat zonder dat je klachten hebt? Dat raad ik niet meteen aan, dat geeft schijnveiligheid. Een test is een momentopname. Test je negatief, dan geeft dat geen garantie voor de volgende dagen. Het kan zijn dat je nog in de incubatieperiode van tien dagen zit. Een negatieve test ontslaat je niet van al deze maatregelen. Mondkapjes en handschoenen zou ik ook niet adviseren in de thuissituatie. De kans dat je het virus daardoor verspreidt, is eerder groter. Het nadeel van mondkapjes is dat mensen er voortdurend aan zitten met de handen. Bovendien kunnen ze dan denken dat ze geen afstand hoeven houden, maar dat is niet zo.”

7. Ook bij milde klachten: blijf thuis

,,Bij klachten moet je gewoon thuisblijven, ook al heb je maar een beetje last van de keel of een lichte neusverkoudheid. Ook als je negatief getest bent. Dan is het misschien niet het coronavirus, maar een ander virus. Dat wil je ook niet verspreiden. Een uitzondering geldt voor mensen met astma, hooikoorts of chronische verkoudheidsklachten, zij herkennen zelf het beste of het gaat om bekende klachten of nieuwe klachten. Wil je de risico’s echt beperken, zorg dan dat je tien dagen voor een kerstbezoek zoveel mogelijk contacten vermijdt. Inderdaad, feitelijk de regels die nu tijdens de lockdown voor iedereen gelden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus