Dorpsbrug Warten voorlopig niet op afstand bediend

De dorpsbrug in het hart van Warten. Foto ter illustratie. FOTO ARCHIEF LC

De brugbediening in het dorpshart van Warten blijft voorlopig bij het oude. Het dorp protesteerde succesvol tegen het plan voor bediening op afstand.
Lees meer over
Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden werkt al langere tijd aan vernieuwing van bruggen, die worden aangesloten op een centraal bedieningspunt van de provincie. Dit is inmiddels ook ingevoerd bij de grote brug Rogsloot aan de rand van Warten.

Burgemeester en wethouders waren dit ook van plan in de Hoofdstraat van Warten, maar het dorp voerde fel protest wegens zorgen over aanlegmogelijkheden, lawaai uit luidsprekers en privacy bij de camera’s. Ook het verlies van de brugwachter deed pijn.

Verschillende politieke partijen in de gemeenteraad eisten daarom nieuw onderzoek en ,,heroverweging’’ door B en W. Zij hebben nu besloten de aansluiting op de centrale brugbediening ,,voorlopig op te schorten.’’ Dit kost 60.000 euro per jaar. Verder zijn er volgens B en W eenmalige kosten van 250.000 euro.

Dit geld moet ergens terugverdiend worden. Daarom zoeken B en W nu naar een andere centraal te bedienen brug, bijvoorbeeld in de stad. Dat zal vrijwel zeker een plek worden met meer verkeerskundige risico’s dan in Warten, waarschuwen ze.

De vernieuwingsoperatie hangt samen met de opheffing van het bruggeld door de provincie. Die dwingt tot zuiniger bruggenbeheer.

Nieuws

menu