Bestuurskundige Piet Hemminga over vertrouwenscrisis op Terschelling: 'Doormodderen, iets anders zit er niet op'

In minder dan drie jaar tijd worden achtereenvolgens Ameland, Vlieland en nu Terschelling geconfronteerd met een stevige bestuurscrisis. Een oplossing hiervoor is lastig, vindt bestuurskundige Piet Hemminga. ,,Doormodderen, iets anders zit er niet op.”

Uitwaaien op het strand van Terschelling. Eilanders zullen bestuurlijk hun eigen boontjes moeten blijven doppen, oordeelt bestuurskundige Piet Hemminga over de politieke crisis op Terschelling.

Uitwaaien op het strand van Terschelling. Eilanders zullen bestuurlijk hun eigen boontjes moeten blijven doppen, oordeelt bestuurskundige Piet Hemminga over de politieke crisis op Terschelling. Foto: Neeke Smit

,,De Friese Waddeneilanden behoren tot de vijf kleinste gemeenten van Nederland, en dat zijn ze dankzij hun eilandstatus”, zegt Piet Hemminga. De Leeuwarder was in het verleden bestuurskundige bij de Fryske Akademy en onderzocht verschillende gemeentelijke herindelingen. ,,Als ze geen eiland waren, waren ze allang het product van herindeling geweest.”