Doorlopen kan ook

De Oldehove in Leeuwarden is het eindpunt van de onzichtbare elfstedenwandeltocht. Op deze foto staan deelnemers aan de vacantie-ontspanning die Leeuwarden begin jaren zestig kende er bovenop. FOTO ARCHIEF LC

Ook aan een onzichtbare elfstedenwandeltocht komt een eind, de finish is zondag. Medeorganisator De Friesland hoopt op doorlopers.

Het was, we geven het toe, een raar plan waar we half mei mee kwamen om mensen in coronatijd in beweging te brengen, met een onzichtbare Elfstedentocht. Stappen tellen, en die afzetten tegen een bestaande wandeling, het Elfstedenpad, van 283 kilometer. Voor het gemak was de route in zestien stukken opgehakt, een soort van proloog door start- en finishplaats Leeuwarden, en dan vijftien etappes door de provincie, elke week eentje. Zo konden mensen aangespoord worden, was het idee, om dagelijks een eindje meer te wandelen dan alleen naar de winkel of een rondje met de hond.

De komende week is de laatste etappe. Op zondag 6 september is het voorbij, volgende week maandag is er in deze krant een finishpagina met selfies van – hopelijk – een groot aantal deelnemers. Hiernaast staat hoe die ingestuurd kunnen worden.

Een echte evaluatie is het niet, maar beide organisatoren, de Leeuwarder Courant en zorgverzekeraar De Friesland, zijn tevreden. Jan van der Werf van De Friesland beschrijft het zelfs als ,,een groot succes’’, omdat er meer dan 1500 mensen hebben meegedaan.

Verder wandelen

Sommigen zijn echte wandelaars, anderen waren mensen die eigenlijk niet veel liepen en intussen gegrepen zijn door deze challenge . Steeds nieuwe deelnemers zetten trotse berichten online als ‘284,6 kilometer; ik wandel nog 2 weekjes door’ (Alie Voulon) en ‘Vandaag de 1000 kilometer grens gepasseerd!’(Herman Geritz).

Voor de Leeuwarder Courant is na volgende week de kous af, maar De Friesland wil verder wandelen. Van der Werf: ,,We hebben heel veel mooie reacties ontvangen van deelnemers die dankzij deze challenge in beweging zijn gekomen en graag willen doorgaan met wandelen. Een challenge helpt hierbij.’’ Vandaar dat De Friesland er nu in elk geval mee doorgaat, en vanaf volgende week op doejemee.nl een nieuwe wandeluitdaging heeft uitgezet, om in een maand tenminste 100 kilometer te lopen.

doejemee.nl , zoeken naar ‘Fit in je vel wandelchallenge’

Nieuws

menu