'Doorbraak ouderencomplex Nij Ylostins IJlst is aanstaande'

Nij Ylostins van boven. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Deze week nog wordt waarschijnlijk duidelijk of de bewoners van Nij Ylostins bij elkaar kunnen blijven wonen in IJlst. Wethouder Stella van Gent verwacht op korte termijn een doorbraak.

Die toezegging deed ze dinsdag in de commissie Doarp, Stêd en Omkriten. Morgen gaat de wethouder van Súdwest-Fryslân om de tafel met Elkien, Patyna en stadsbelang IJlst om te komen tot een oplossing voor de toekomst van Nij Ylostins.

Elkien wil het ouderencomplex met 55 appartementen tegen de vlakte gooien omdat het pand volgens de woningcorporatie gedateerd is. Het sloopplan betekent dat de dik veertig bewoners uit IJlst zouden moeten vertrekken.

Massaal protest

IJlst liep in een manifestatie massaal te hoop tegen het sloopplan. Bij de commissie hield voorvechtster Joke Schilling opnieuw een maatschappelijk pleidooi.

Architect Rein Hofstra vulde aan met een cultuurhistorisch pleidooi. Nij Ylostins was, toen het gebouwd werd in 1972, een architectonisch hoogstandje van vooruitstrevende ouderenhuisvesting. ,,It soe foardroegen wurde moatte as gemeentlik monumint.”

 PvdA’er Habtamu de Hoop wilde van Van Gent weten of dat mogelijk is. ,,Als er aanleiding toe is, zijn wij daartoe bereid”, ant-woordde de wethouder.

Lees ook: Elkien: 'Verkoop Nij Ylostins IJlst aan investeerder is geen optie'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland