Door thuiswerken bijna een derde minder inbraken in Friesland (en tips om dat te voorkomen)

'Laagste aantal inbraken in tien jaar tijd door thuiswerken' ANP

Door de coronamaatregelen werken veel mensen thuis en dat leidt ertoe dat er veel minder inbraken worden gemeld. In Friesland daalde het aantal met 29 procent.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Interpolis InbraakBarometer waarover De Telegraaf beschikt. In 2019 werden er 1113 inbraken gemeld, tegenover 785 - tot nu toe - in dit jaar. Dat is een daling van bijna een derde. Interpolis heeft ook de cijfers van de gemeente Leeuwarden: daar is een daling van 16 procent (van 329 naar 390) geconstateerd.

Volgens de InbraakBarometer is er dit jaar tot nu toe landelijk ruim 28.113 keer ingebroken, een laagterecord. Voor het hele jaar komt het aantal waarschijnlijk op 30.000 uit, dat is 22 procent minder dan vorig jaar en sowieso het laagste aantal in zeker tien jaar tijd, zegt Interpolis.

Vooral tijdens de twee coronagolven, begonnen in maart en oktober, is het aantal inbraken fors lager dan in het tweede en vierde kwartaal van vorig jaar. Maar er zijn wel regionale verschillen. Zo kende Zeeland tijdens de tweede lockdownperiode in de herfst juist een inbraakgolf en ook in Overijssel daalde het aantal inbraken nauwelijks.

De afname was het sterkst in Limburg (-41 procent) en Groningen (-38 procent). Interpolis verwacht over de hele linie in 2021 een verdere daling.

Tips

Wie toch de deur uitgaat, krijgt van Interpolis nog een aantal tips mee om het risico op een inbraak te verkleinen. Op oudejaarsavond is de kans op inbraak namelijk drie keer zo groot als op andere dagen in december.

- Doe alsof je thuis bent:

Laat lichten branden, zet wat halfvolle glazen op tafel, laat de gordijnen open.

- Houd dure spullen uit het zicht:

Wanneer inbrekers denken dat er weinig te halen valt, laten ze je huis wellicht met rust. Laptops op tafel, sieraden in het zicht: voor een inbreker is dat als een ,,rode lap op een stier'', zegt Interpolis.

- Voorkom opklimmen:

Als een inbreker toch naar binnen wil gaan, probeer het hem of haar dan zo moeilijk mogelijk te maken. Ramen en deuren op slot en zorg ervoor dat er geen ladder of ander materiaal in je tuin ligt, waarmee een inbreker naar boven kan klimmen.

Nieuws

menu