Door kind overvallen ouders Beetsterzwaag: 'Je blijft altijd onze dochter'

Geschokt was een echtpaar uit Beetsterzwaag toen ze op 11 augustus vorig jaar in hun woning met grof geweld werden overvallen door hun dochter en haar nieuwe vriend, maar toch houden ze hoop.

FOTO

FOTO ANP

,,Het gebeuren maakte ons heel boos, maar ook intens verdrietig’’, zei de moeder, destijds 67 jaar, donderdag in de rechtbank, ,,maar je bent onze dochter en dat zul je altijd blijven.’’ In de vroege ochtend waren de twee overvallers, die samenwoonden in Drachten, op een scooter naar de woning aan de Healwei gereden. Nadat de vader – toen 68 jaar - de deur had geopend, kreeg hij vrijwel direct klappen met een ijzeren staaf en enkele kopstoten met een helm van de nieuwe, 50-jarige vriend van zijn dochter. Toen de moeder haar dochter wilde omhelzen, deelde die een klap uit.

Mes op de keel

De twee eisten dat de ouders 75.000 euro zouden overmaken. Op de computerkamer op de eerste verdieping maakte de vader, hevig bloedend, het maximale bedrag van 50.000 euro over naar de rekening van de vriend. Daarbij had de vriend met een mes gezwaaid. Ook zou hij het mes op de keel van de vader en op de borst van de moeder hebben gezet, maar dat ontkende de verdachte.

Voor ze vertrokken namen de twee beneden nog snel een portemonnee en twee telefoons mee. De ouders waarschuwden direct de politie. Die was nog vroeg genoeg ter plekke om de overboeking te blokkeren.

Nooit meer hetzelfde

,,Ons leven voor en na 1 aug zal nooit meer hetzelfde zijn’’, stelde de moeder tijdens de zitting. ,,Je eigen ouders overvallen is toch het laatste waar je aan denkt. Drie maanden daarvoor bedankte je ons nog voor alles wat we hadden gedaan. We waren kanjers.’’ Door zich niet te verzetten wisten ze erger te voorkomen, stelde de moeder. ,,De kras op onze ziel zal altijd blijven.’’ Desondanks wenste ze haar dochter alle goeds voor de toekomst. ,,Nu nog even door de zure appel heen bijten. Daarbij veel sterkte gewenst.’’

Beide verdachten waren tijdens de overval onder invloed van drugs (onder andere amfetamine) en alcohol. Ze verklaarden tegenover de politie dat ze het geld wilden om samen naar Parijs te kunnen vertrekken en als genoegdoening voor het leed dat de ouders de dochter zouden hebben aangedaan. Tijdens de zitting betuigden ze spijt. Volgens de reclassering was de dochter verminderd toerekeningsvatbaar - onder meer vanwege een verstandelijke beperking en borderline - maar voor haar vriend gold dat niet.

Officier van justitie Roelof de Graaf achtte een poging tot afpersing en diefstal met geweld – beide in vereniging - bewezen. ,,Indrukwekkend uit de mond van de moeder te horen dat sprake kan zijn van nieuw begin’’, stelde hij. ,,Dan mag je blij zijn dat je zulke ouders hebt.’’ De Graaf eiste dertig maanden cel en tbs met voorwaarden tegen de dochter en vijf jaar cel tegen de vriend.

De advocaten van beide verdachten, Anton de Haan en Paul Logemann, stelde onder meer dat de diefstal van de portemonnee en de twee telefoons ten onrechte als diefstal met geweld waren aangemerkt omdat op dat moment geen geweld meer werd gebruikt. Logemann benadrukte ook dat zijn cliënt, de dochter, een ondergeschikte rol had gespeeld.

Uitspraak: 12 mei

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank