Dominee Jan-Jaap Stegeman preekt over het klimaat: 'Religie heeft denk ik wel de papieren om je verder te laten kijken dan het hier en nu'

Het valt niet meer te ontkennen dat wij met onze levensstijl een verschrikkelijke aanslag op de aarde plegen, stelde dominee Jan-Jaap Stegeman (33) in een recente preek. Het is niet de eerste keer dat hij in de kerk over het klimaat begint. ,,We moeten allemaal de strijd aan met onze verslaving aan meer.”

Dominee Jan-Jaap Stegeman bij de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. 

Dominee Jan-Jaap Stegeman bij de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.  FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Een ontnuchterende boodschap voor gemeenteleden die misschien net terug zijn van een lange vliegvakantie. Comfortabel of niet, we zullen bij onszelf na moeten gaan wat anders kan of zelfs moet, aldus Stegeman. ,,Ik ben daar zelf in ieder geval wel veel mee bezig. Vooral door de angstaanjagende beelden in het nieuws. Op de ene plek stroomt alles over, op de andere plek staat alles in de fik. Ik heb zelf jonge kinderen die nog wel eens de eeuwwisseling aan zouden kunnen tikken. Dan denk ik: hoe zou het dan zijn, als er nu al huizen in Limburg wegdrijven?”