Dokterswacht beleefde drukke jaarwisseling in Friesland, brandweer rukt 76 keer uit

Brand in Oudega (sm). FOTO PRONEWS

De Friese Dokterswacht heeft een drukke nieuwjaarsnacht achter de de rug. Vooral uit het noorden van de provincie en Leeuwarden kwamen meldingen binnen. En dat ging dan vaker om vechtpartijen dan vuurwerk, meldt de Veiligheidsregio Fryslân in haar overzicht met betrekking tot de jaarwisseling.

De ziekenhuizen hadden het ongeveer net zo druk als vorig jaar. Bij Tjongerschans in Heerenveen kwam één vuurwerkslachtoffer binnen en een handvol meldingen die met de jaarwisseling te maken hadden. Dat ging dan voornamelijk om mensen die te veel hadden gedronken en ook om vechtpartijen.

Ook bij MCL in Leeuwarden, Antonius in Sneek en bij Nij Smellinghe was de drukte vergelijkbaar met vorig jaar. Ziekenhuispersoneel is tijdens het werk niet agressief benaderd, aldus de Veiligheidsregio.

76 keer uitrukken

De brandweer moest 76 keer uitrukken tijdens de jaarwisseling. Dat is minder dan de voorgaande jaren (83 en 96 keer). Het meest opvallende was de woningbrand in Langezwaag en een aantal vreugdevuren her en der in de provincie. Bij Burgum stond een brandende auto in een weiland bij de Sintrale As.

Bekogeld

Volgens brandweerbaas Wim Kleinhuis was het een ,,beheersbare nacht, maar dat neemt niet weg dat we het de hele nacht druk hebben gehad’’. Het viel Kleinhuis op dat zijn mensen meer dan vorig jaar zijn gehinderd bij het uitvoeren van hun werk.

In Oudega (sm.) bijvoorbeeld zijn brandweermannen bekogeld met bierflesjes, toen zij een brandje wilden blussen. De politie was ter plaatse voor ondersteuning. Eerder gaf Kleinhuis al aan dat de brandweer direct vertrekt , als de situatie voor de spuitgasten ter plekke gevaarlijk wordt. Dat was hier niet nodig, zegt Veiligheidsregio-woordvoerster Wendy Geertsma. ,,We zijn niet weggegaan. Er is een verschil tussen gehinderd worden en dat het gevaarlijk wordt en escaleert. Het beeld is wel dat het op verschillende plaatsen lastig was om ons werk te doen.’’

Nieuws

Meest gelezen