Dokterswacht Friesland wil bellers sneller kunnen helpen: 'Soms bellen mensen die echt bang zijn om dood te gaan. Heel zielig'

Dokterswacht Friesland wil de stroom bellers die ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekend belt met een hulpvraag beter kanaliseren en zo wachttijden terug te dringen.

Dokterswacht Friesland wil de eigen bereikbaarheid verbeteren, stelt Brigitte Bijen (l), manager van het triagecentrum. Naast haar triagiste Janine Doran-Jansen.

Dokterswacht Friesland wil de eigen bereikbaarheid verbeteren, stelt Brigitte Bijen (l), manager van het triagecentrum. Naast haar triagiste Janine Doran-Jansen. Foto: Simon Bleeker Fotografie

,,Nou, ik denk dat de behandeling van deze klacht wel tot morgen kan wachten’’, zegt medewerkster Janine Doran-Jansen maandagavond vriendelijk, maar kordaat. ,,Maar mocht de situatie toch verslechteren, dan mag u altijd terugbellen.’’ Ze is er net in geslaagd een beller ervan te overtuigen dat er niets ernstigs aan de hand is en dat er dus ook niet direct een huisarts ingeschakeld hoeft te worden. De persoon in kwestie kan zich gewoon de volgende dag bij de huisartsenpraktijk melden. ,,Nou, dan doen we dat’’, zegt de gerustgestelde beller.

Urgent of niet?

Nieuws

menu