Dokkum: zo mooi als de stad verlicht is, zo stil is hij

Wie in het donker op de Bontebrug, over het Lytsdjip, in Dokkum gaat staan, vindt een sprookjesachtig verlichte binnenstad aan zijn voeten.

Linda Prins en haar nichtje Sanne genieten op de Bontebrug in Dokkum van de fraai verlichte binnenstad.

Linda Prins en haar nichtje Sanne genieten op de Bontebrug in Dokkum van de fraai verlichte binnenstad. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

,,Wooooowwwwwww’’ is alles wat de vierjarige Sanne kan uitbrengen als ze het lichtspektakel ziet. Ze is aan de hand van haar tante Linda Prins naar het hart van de Dokkumer binnenstad gelopen om de lichtjes te zien. Daar, rond het keerpunt van de Elfstedentocht, is zo’n beetje alles verlicht. De contouren van bruggen en kades, de schepen, ramen, deuren en daken. En de enorme wenskerstboom, midden op De Zijl. Een gezamenlijke inspanning van ondernemers, buurtverenigingen en gemeente.

,,Ik vind het echt een plekje om te genieten’’, zegt Prins. Ze woont even verderop en was expres nog niet eerder in haar eentje gaan kijken. Ze wilde het moment bewaren voor samen met haar nichtje, dat een nachtje bij haar logeert. ,,Ik hou heel erg van lichtjes. Dit is prachtig, het is echt heel mooi gedaan.’’

Selfieplek

Even later staan Ilse Castelein en Hilde Tanja op de brug, voor een selfie. En ze zijn beslist niet de enigen deze avond. De Dokkumer brug met het lichtjesfestijn op de achtergrond is deze dagen dé selfieplek van Dokkum. Castelein en Tanja zijn speciaal uit Feanwâlden gekomen, waar ze wonen. ,,Mar dêr kinne wy no net kuierje want it heale doarp leit der út.’’ En dus toog het wandelkoppel naar Dokkum. ,,Skriuw mar op: twa jonge memmen dy’t der even út moasten nei in dei yn lockdown.’’ En het is het waard: in stilte staren ze om zich heen. ,,Heel mooi.’’ Castelein was onlangs nog in de Leeuwarder wijk Wielenpôlle, misschien wel de meest bekende kerstwijk van het land op dit moment. ,,Dat wie foaral leuk foar de bern. Dit hjir is mear de folwoeksene-ferzy.’’

Vanaf de brug lopen ze straks richting de Markt, waar ze hebben gehoord dat de IJsfontein mooi is uitgelicht. Voor Tanja wordt dat een primeur: die zag de veelbesproken ijsklomp nooit eerder.

En zo mooi als de stad verlicht is, zo stil is hij. Op een steenworp van de Bontebrug, in een straatje zonder kerstspektakel, omschrijft een winkelier het als een ,,deade stêd’’. Zijn twee gespreksgenoten staren naar hun schoenen en knikken instemmend. De man heeft, toegegeven, een punt.

Alles is even anders

Normaal zouden hier deze donderdagavond drommen mensen hun laatste kerstinkopen doen, bijgeschenen door het lichtspektakel. Daarna zouden ze neerploffen in een van de vele cafés om zich achter beslagen ramen moe maar voldaan te laten verwennen met een goed glas. In 2020 is evenwel alles anders, en dus ook deze avond. De binnenstad is muisstil, een stilte die slechts kort wordt opengereten door een venijnig oprukkende Volkswagen Golf. In de straten etalages vol met kleding die waarschijnlijk niet aan een gezellige kerstdis getoond zal worden en cadeautjes die nooit onder een boom zullen liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland