RUG-docent uit Leeuwarden onderwees zijn studenten in complottheorieën over 9/11, vaccinaties en seksfeesten met kinderen. Universiteit schrapt zijn vak 'kritisch denken'

Universitair hoofddocent Tjeerd Andringa van University College Groningen probeerde studenten te overtuigen van complottheorieën over onder meer vaccinaties, klimaatverandering en de aanslagen van 9/11.

Geluidswetenschapper Tjeerd Andringa

Geluidswetenschapper Tjeerd Andringa Foto: Universiteit van Nederland

Ook voelen studenten zich niet veilig als ze bijvoorbeeld een andere mening hebben. Dit blijkt uit berichtgeving van de Ukrant die onder meer met studenten sprak die les van de Leeuwarder kregen. Studenten van University College, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, trokken aan de bel bij het faculteitsbestuur. Dit voerde onder meer verschillende gesprekken met de docent, schakelde een deskundige in die Andringa’s lessen bijwoonde en gaf hem een waarschuwing. Het besloot begin dit jaar dat Andringa zijn vak over kritisch denken (systems view on life) voorlopig niet mag geven. ,,Er loopt een onderzoek naar wat er precies is gebeurd’’, zegt decaan Hanny Elzinga.

Nieuws

menu